"Schimburile totale dintre cele două ţări au crescut cu 8,6% în ultimul an. Importurile româneşti din Olanda au crescut cu 9,13%, iar exporturile României către Olanda au crescut cu 7,6%", a mai precizat oficialul.

Olanda este cel mai important investitor străin în ţara noastră. Astfel, nivelul total al companiilor olandeze în România a depăşit 12 miliarde de euro, iar numărul companiilor olandeze care activează în ţara noastră este de peste 3.300.
Cele mai active domenii sunt construcţiile navale, industria alimentară, cea a produselor chimice, logistica şi sectorul financiar-bancar.
Neaderarea la Schengen nu pune probleme

Potrivit lui Peter de Ruiter, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Olandezã, nu există companii olandeze care să nu dorească să investească în ţara noastră din cauza neaderării la spaţiul Schengen.

"Dimpotrivă, există opt-nouă companii care ar dori să-şi mute sediul central din Olanda în România, iar alte două-trei firme olandeze ar dori să-şi mute activităţile din Polonia în România", a precizat oficialul olandez.

Totodată, acesta a precizat că avantajele economice ale firmelor din Olanda nu ar fi foarte mari dacă România ar fi primită în Schengen. Ar există însă un avantaj de ordin psihologic şi controale mai rapide la graniţe, ceea ce ar facilita schimburile comerciale.

Camera de Comerţ Româno-Olandeză a utilizat un mechanism puternic de lobby pe lângă guvernul de la Haga pentru a fi de acord cu primirea în Schengen a ţării noastre, dar fără un rezultat imediat. "Este doar o chestiune de timp până ce România va fi primită în acest spaţiu", a subliniat de Ruiter.