O investiţie extrem de importantă pentru România s-ar putea derula în curând la Cluj-Napoca. În premieră pentru România, acolo s-ar putea construi un circuit pentru testarea autovehiculelor autonome, iar printre entităţile interesate să investească se numără giganţii Bosch şi Porsche.

Este vorba despre proiectul „Centru de Inovare, Testare şi Promovare Cluj (CITPC)”, în valoare de peste 53 milioane de euro, depus de Consiliul Judeţean Cluj spre finanţare europeană. Proiectul a trecut deja de etapa de preselecţie, primind în urma evaluării 94,75 de puncte din maximul posibil de 100. Unic în ţară, proiectul de la Cluj asigură componenta de testare şi promovare a tehnologiilor avansate privind autovehiculele autonome şi tehnologia avansată.

“Dincolo de faptul că proiectul reprezintă o premieră absolută pentru România, marele merit al acestuia e legat de faptul că va consolida şi mai mult profilul Clujului de pol de creştere şi dezvoltare în domeniul înaltelor tehnologii, asigurând şi componenta de testare a rezultatelor cercetării. El va aduce beneficii semnificative în domeniul cercetării, al inovării, al atragerii de noi investiţii generatoare de locuri de muncă înalt calificate şi bine plătite. În final, întreaga economie a Clujului va avea enorm de câştigat”, spune Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

O serie de entităţi clujene ce activează în domeniul cercetării s-au arătat interesate de această iniţiativă, printre ele numărându-se Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Bosch sau Porsche Engineering, scrie Adevărul.

Care sunt cele trei obiective principale ale Centrului de Inovare, Testare şi Promovare Cluj

Centrul de Inovare, Testare şi Promovare Cluj (CITPC) va fi înfiinţat sub forma unui sistem integrat, care va oferi o serie de facilităţi precum laboratoare specializate pentru dezvoltarea de tehnologii şi sisteme, circuit cu diverse componente care să asigure testarea în condiţii de siguranţă a sistemelor şi tehnologiilor, fiind, în acelaşi timp, şi un sistem de promovare prin infrastructura multifuncţională dedicată antreprenoriatului. Mai mult decât atât, Centrul va fi şi un liant între mediul universitar, de cercetare/dezvoltare, mediul privat şi cel public, care să conducă la dezvoltare în regiune.

Beneficiarii direcţi ai proiectului, a cărui componentă principală, de testare, este propusă a fi amplasată în vecinătatea Parcului Industrial Tetarom III, vor fi entităţile care dezvoltă soluţii şi tehnologii în domeniul maşinilor autonome, 5G, smart city, prezente sau interesate de astfel de infrastructuri. Totodată, alţi beneficiari direcţi vor fi start-up-urile şi spin-off-urile care vor fi găzduite în cadrul Centrului, dar şi cele care vor dori să utilizeze laboratoarele specializate pentru activităţile de inovare amintite.

Proiectul urmăreşte trei obiective, şi anume: realizarea unei infrastructuri de testare a sistemelor şi tehnologiilor dezvoltate pentru vehicule autonome, respectiv smart city, tehnologie 5G; realizarea unei infrastructuri care să ajute stimularea cercetării şi dezvoltării prin oferirea unei infrastructuri – dotări şi echipamente – sub forma unor laboratoare de dezvoltare şi testare, precum şi crearea infrastructurii şi a ecosistemului necesare pentru facilitarea promovării, comunicării, diseminării şi inovaţiei deschise, printr-o componentă multifuncţională dedicată care să găzduiască diverse prezentări, conferinţe, seminarii şi alte activităţi asemănătoare.