Muzeul Ion Irimescu din Fălticeni, care conţine cea mai mare colecţie de autor din ţară, va fi reabilitat cu 1,4 milioane de euro, printr-un proiect finanţat prin POR, potrivit contractului semnat, sâmbătă, de primarul din Fălticeni, Vasile Tofan şi secretarul de stat în MDRT Sorin Munteanu.

Contractul de finanţare a fost semnat pe o măsuţă din apartamentul amenajat într-o clădire a muzeului unde maestrul Ion Irimescu şi-a petrecut ultimii ani din viaţă şi unde sunt înscrise, pe o foaie de hârtie, cele două dorinţe ale artistului: de asigurare de fonduri pentru acest muzeu şi ridicarea muzeului la rangul de Centru Naţional Cultural.

Primarul municipiului Fălticeni, Vasile Tofan, a declarat, cu acest prilej, că, odată cu semnarea contractului de finanţare pentru reabilitarea muzeului, prima dorinţă a maestrului Ion Irimescu este împlinită.

Lucrările vor dura 18 luni

El a spus că lucrările de modernizare vor dura 18 luni şi au ca scop reintroducerea în circuitul turistic cultural a celei mai mari colecţii de autor din România.

Primarul a mai arătat că a dorit ca acest contract să fie semnat în data de 27 februarie, ziua de naştere a lui Ion Irimescu, născut în 1903.

Muzeul Ion Irimescu este amenajat în clădirea fostei prefecturi a regiunii Baia şi este închis din 2006, iar doar câteva exponate din cele peste 500 pot fi văzute într-o încăpere care este deschisă pentru vizitare.

SURSA: Mediafax