Chiar dacă proiectul de cinci miliarde de euro al uzinei de producţie de oţel a fost stopat, austriecii de la Voestalpine nu renunţă la România şi deschid o fabrică la Giurgiu.

Producţia de oţel a României a crescut în aprilie pentru a şasea lună consecutiv faţă de 2009, conform datelor World Steel Association. În cifre brute, producţia s-a ridicat la 240.000 de tone de oţel, cu 11,3% mai mult decât în aceeaşi lună a anului trecut. În primele patru luni ale anului, producţia României s-a ridicat la un milion de tone de oţel, în creştere cu 34% faţă de ianuarie-aprilie 2009.

Revenirea producţiei autohtone, bazată în principal pe export, ar putea arăta că momentul este potrivit pentru o investiţie în acest sector, însă cifrele nu sunt susţinute prea mult de situaţia economiilor europene. Cu toate acestea, Voestalpine a anunţat, săptămâna trecută, o investiţie greenfield într-o unitate de procesare a oţelului la Giurgiu, valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ 20 de milioane de euro.

Toată lumea ar fi preferat un anunţ al Voestalpine legat de planurile mai vechi de construire a unei fabrici de producţie de oţel, în care ar trebui să intre circa cinci miliarde de euro, un proiect pentru care concurează România, Bulgaria şi Turcia. Această investiţie însă a fost îngheţată de austrieci din cauza crizei economice globale. „Proiectul cu uzina de oţel a fost oprit, iar în prezent nu se face niciun demers în sensul continuării“, a declarat Wolf-Dieter Hohl, director general, Voestalpine Steel Service Center Group. Reluarea acestuia nu va fi posibilă înainte de revenirea economiei la nivel global, astfel încât cererea să se întoarcă la valorile din 2007.

Întârzierea a fost pozitivă

Până atunci, austriecii au decis să profite de poziţia geografică a României şi de fondurile structurale europene pentru a deschide o uzină de prelucrare a oţelului. „Principalul motiv pentru care a fost ales oraşul Giurgiu este accesul la Dunăre, ceea ce ne dă o legătură directă cu unitatea de producţie de oţel de la Linz“, spune Stefan Einfalt, director general şi coordonator de proiect la Voestalpine Steel Service Center România. Nu a fost ignorată nici categorisirea zonei Giurgiu ca regiune de preferat pentru proiectele de dezvoltare cu fonduri europene, alegerea unei astfel de zone fiind notată cu 20 de puncte din maximul de 100.

Dificultatea accesării fondurilor structurale poate fi uşor observată şi în perioada foarte mare care a trecut de la iniţierea proiectului. Cu documentarea începută în 2007, oficialii Voestalpine nu au reuşit să depună proiectul la Ministerul Economiei decât în octombrie 2008. Moment în care a apărut o întârziere cauzată de alegerile parlamentare, care au dus la modificări ale ministerelor (iniţial, responsabil era Ministerul de Finanţe), care s-a adăugat perioadei necesare verificării dosarului de 438 de pagini. „Întârzierea, de fapt, nu ne-a deranjat deloc, dimpotrivă. Durata lungă de verificare a fost un lucru pozitiv în perioada de criză prin care trecem“, spune Stefan Einfalt.

La final, proiectul a fost notat cu 96,6 puncte şi a primit o finanţare de 18,5 milioane lei (4,5 mil. euro), maximul posibil, dintre care 15,9 milioane lei (3,8 mil. euro)sunt suportate din fondurile Uniunii Europene, iar restul reprezintă cofinanţarea din partea statului român. Diferenţa de circa 15,5 milioane de euro va fi suportată de Voestalpine.

Divizia de prelucrare a oţelului, destinat producătorilor din industria auto, a electrocasnicelor, construcţii şi altele, are deja şase unităţi de producţie în Europa. Volumul anual al acestor fabrici se ridică la două milioane de tone. Uzina de la Giurgiu este programată pentru o capacitate iniţială de 130.000 de tone, cu posibilitatea dublării acesteia în cazul în care va exista cerere. Construcţia uzinei va începe luna viitoare şi urmează să se încheie în iunie anul viitor şi va ocupa 8.500 de metri pătraţi din totalul de circa patru hectare achiziţionate de austrieci în Giurgiu. „Anul viitor, intenţionăm să avem o producţie de 20.000 de tone, din care circa 30% va fi exportată, iar restul va merge către piaţa internă“, spune Einfalt. Principalii clienţi din România vor fi producătorii auto Dacia, Ford şi furnizorii acestora de piese, dar şi companii din industria electrocasnică sau din construcţii.

Austriecii sunt optimişti pentru 2011

„Pentru a creşte consumul de oţel dintr-o ţară este nevoie de o majorare a PIB-ului respectiv cu cel puţin 2,5%“, spune Gernot ­Schwarzhuber, director general Voestalpine Steel Services Center România, care îşi arată optimismul faţă de economia autohtonă prin estimarea unei creşteri de 2,4% anul viitor. Din fericire, optimismul austriac nu se regăseşte doar în declaraţii, ci şi în investiţii.

Unitatea din Giur­giu, care va pri­mi materia pri­mă pe Dunăre de la oţelăria Voestalpine din Linz şi va transporta producţia pe şoşea şi pe calea ferată, va angaja, la început, 70 de oameni.

„Vom căuta oameni din Giurgiu pentru uzină, sunt de preferat bucureştenilor care, odată cu revenirea economiei, vor prefera să se întoarcă mai aproape de casă“, spune Schwarzhuber. Grupul austriac are unităţi de producţie pe toate continentele (360 de întreprinderi în 60 de ţări) şi numără 41.200 de angajaţi, jumătate dintre ei fiind în afara Austriei.

Profitul înregistrat în anul fiscal 2008-2009 s-a ridicat la 11,6 miliarde euro, cea mai mare parte provenind din producţia de oţel, respectiv 4,33 miliarde euro.

Pentru a creşte consumul de oţel dintr-o ţară este nevoie de o majorare a produsului intern brut din eco­­­nomia respectivă cu 2,5%.
Gernot Schwarzhuber, Director General Voestalpine Steel Services Center România

20 milioane euro este investiţia programată pentru perioada iunie 2010 – iunie 2011 de către Voestalpine pentru ridicarea unităţii de prelucrare de la Giurgiu