Este momentul să demarezi propria afacere sau aştepţi să treacă recesiunea? Ce ar trebui să faci ca tânăr antreprenor şi ce ar trebui să eviţi? Sunt întrebări care găsesc răspuns într-un proiect cu finanţare europeană.

Programul Top Class îşi propune să conecteze un număr de întreprinzători de mare succes  (din poziţie de mentori) cu noi întreprinzători (mentees) care doresc să înceapă o afacere sau să o dezvolte pe cea pe care au iniţiat-o de scurt timp. Este una dintre metodele eficiente care vin în sprijinul creării unei noi generaţii de antreprenori. „Înscrierile se fac până pe 15 decembrie, iar cursurile încep din 15 ianuarie“, precizează Cristina Mănescu, director executiv la CEED. Noii întreprinzători vor fi incluşi într-un program de dezvoltare de un an, la sfârşitul căruia se vor integra într-o reţea antreprenorială.

Unul din mentorii cooptaţi în cadrul proiectului este Dan Mocanu, un român care a locuit 17 ani peste Ocean şi care, o perioadă de timp, a fost manager în cadrul Microsoft SUA. În urmă cu cinci ani, acesta s-a întors în România şi ulterior a demarat propria afacere, Aperio®ExecutiveCoaching.

Este momentul să investesc? „Da, dacă poţi să rezişti pe piaţă timp de un an fără să ai clienţi. Important este să ai un produs care să aducă valoare acum“, susţine Mocanu. De exemplu, clientul poate gândi că nu are bani acum, în timp de criză, dar că, investind în produsul oferit de tine, compania lui va face un pas înainte şi va depăşi perioada de recesiune.

Sfaturi pentru debutanţii în afaceri

Celor care s-au decis să demareze o afacere Mocanu le recomandă să înceapă cu un exerciţiu util – să răspundă la întrebările unui business-plan: ce produs ai, care este targetul, cum ajungi la el, care sunt competitorii, ce oferă ei, care sunt punctele lor tari, cât costă serviciile tale etc. În opinia acestuia, cel mai dăunător lucru pentru un tânăr întreprinzător este să facă presupuneri nefondate privind modul în care se va derula afacerea, produsul, sau serviciul său şi privind potenţialii clienţi. De asemenea, este important ca întreprinzătorul să ştie cât îl costă să înceapă afacerea, de la cărţile de vizită şi cumpărarea domeniului de internet până la cheltuielile legate de chiria biroului şi facturile la telefoane. Acesta trebuie să fie pregătit să facă de toate, fiindcă la început va fi şi director general, şi dezvoltatorul afacerii, dar şi contabil şi PR. O întrebare al cărui răspuns trebuie să-l afle înainte de a face investiţia este dacă va avea cumpărători pentru produsul său. „Ai un client atunci când acesta a făcut transferul de bani în contul firmei tale. Restul sunt speranţe legate de posibili clienţi“, spune Dan Mocanu.

Gândire de business şi idei de afaceri

Mentorul exemplifică, din propria experienţă, ce trebuie să evite să facă antreprenorii la început de drum. Una dintre greşelile pe care le-a făcut la încheierea primelor contracte a fost aceea de a accepta termenele de plată cerute de client, care s-au dovedit a fi neconcordante în raport cu volumul său de muncă. Pe de altă parte, nu trebuie să considere că produsul lor este extraordinar, în timp ce clienţii nu sunt potriviţi deoarece nu-l apreciază la adevărata valoare. Produsul oferit trebuie să fie ajustat în funcţie de necesităţile clienţilor. În ultima vreme, o mulţime de afaceri s-au dezvoltat în mediul virtual. Dan Mocanu le oferă câteva sugestii tinerilor antreprenori. De exemplu, un site care furnizează  informaţii şi care nu are nevoie de echipamente sau de distribuţie. „Furnizarea online de studii poate fi o afacere profitabilă, fără mari investiţii. Produsul este descărcat imediat de către cumpărător, iar plata se face pe loc, cu cardul. Problema este însă ce vinzi, astfel încât să aibă căutare“. De altfel, unul dintre dezideratele fostului manager de la Microsoft este ca site-ul său să poată fi accesat de clienţi din întreaga lume, care să selecteze unul dintre modulele de coaching, să plătească online şi să participe la program prin teleconferinţă. O altă idee de afacere este dezvoltarea unui software pentru scanarea buletinelor. Acesta ar fi foarte util în procesul electoral, la secţiile de votare, unde s-ar putea verifica imediat dacă persoana respectivă a mai votat sau nu. Acelaşi software poate fi utilizat şi de către bănci, reducând timpul de completare a diferitelor formulare.

Dan Mocanu
Senior Executive Coach
Studii de Fizică la Universitatea Bucureşti
Lector la colegii din Seattle şi Washington
Manager în cadrul Microsoft SUA
Absolvent al cursului de actorie al Angelei Lansbury, la Hollywood

Ce fonduri a accesat Top Class şi cine va beneficia de program

Finanţare Proiectul Top Class a obţinut fonduri europene în valoare de circa 95.000 de euro, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Valoarea totală a proiectului este de 105.000 euro. Beneficiarul este Fundaţia Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare din România (CEED).

Birocraţie Cererea de finanţare a fost depusă în septembrie 2008, iar proiectul a fost aprobat anul acesta, în luna iunie.

Beneficiari Circa 300 de întreprinzători vor avea acces direct la informaţii şi know-how, iar 800 de persoane vor fi mai bine informate despre antreprenoriat.