Yitzhak Shamir a urmat cursurile şcolii secundare Bialystok, pentru ca la numai 14 ani să devină un membru activ al mişcării de tineret Beitar.

În anul 1935, Yitzhak Shamir a plecat din Varşovia, unde studia dreptul, pentru a se muta în Palestina. Aici s-a înscris la Universitatea Ebraică, conform pagini de internet a Ministerului Afacerilor Externe al Israelului.

În 1937, s-a înscris în mişcarea Irgun Tzeva’i Le’umi (Etzel), pentru ca în 1940 să devină membru al unei organizaţii mai mici dar mai militante denumită Lehi sau Luptătorii pentru Libertatea Israelului şi condusă de Avraham Stern.

Aici a făcut parte din conducerea grupării, coordonând activităţi organizaţionale şi operaţionale.

În timpul şi după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost arestat de britanici de două ori, reuşind de fiecare dată să evadeze.

A doua oară, în 1947, a evadat din închisoarea britanică amplasată în Eritrea.

A obţinut azil politic în Franţa, după care, în 1948, s-a întors în Palestina pentru a reveni la conducerea Lehti, organizaţie ce încetează să existe după înfiinţarea Statului Israel.

Pentru o scurtă perioadă de timp, s-a ocupat de comerţ. La mijlocul anilor ’50, Yitzhak Shamir a început să lucreze în cadrul serviciilor secrete, deţinând, ulterior, poziţii de conducere în cadrul Mossadului.

S-a întors la activităţile economice private în ani ’60.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric