În plină tensiune legată de conflictul din Ucraina, românii au parte și de o veste bună. Grecia a decis să relaxeze măsurile anti-COVID. Această țară a luat hotârârea de a elimina purtarea obligatorie a măștii în spațiile deschise

Grecia va elimina de sâmbătă uzul obligatoriu al măştilor sanitare în spaţiile deschise şi va permite ocuparea deplină a locurilor în mijloacele de transport public. Utilizarea obligatorie a măştilor în exterior a fost impusă în decembrie ca urmare a răspândirii necontrolate a variantei Omicron în ţară. Totuşi, protecţia facială rămâne obligatorie în exterior atunci când există aglomeraţii, precum şi în spaţiile închise, cu excepţia restaurantelor.

Numărul contagierilor în Grecia a rămas la acelaşi nivel de peste două săptămâni, cu aproximativ 17.000 de cazuri pe zi, iar cel al spitalizărilor a scăzut considerabil. Potrivit Organismului naţional de sănătate publică (EODY), aproximativ 408 de persoane sunt în continuare intubate în spitalele din Grecia, cu aproape o sută mai puţin decât în urmă cu două săptămâni.

Decesele asociate COVID-19 au scăzut în Grecia

De asemenea, în ultimele zile decesele asociate COVID-19 au scăzut la 60 pe zi, în condiţiile în care la începutul lunii februarie media zilnică era de 100, la o populaţie de 10,7 milioane de locuitori.

Primăvara lui 2022 începe fără restricții sanitare și în Țările Nordice! Recent, Gurvenul din Finlanda a decis emilinarea tuturor restricțiilor împotriva Covid-19, asemeni celorlalte state nordice din Peninsula Scandinavă.

Și în România, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, propune ca masca să nu mai fie obligatorie în spațiile deschise, iar oamenii să poată merge la restaurant sau la mall fără certificat COVID. De asemenea, vor putea fi organizate din nou evenimente private. Propunerile de relaxare vin după ce ce gradul de ocupare a paturilor COVID a scăzut sub 50%.

Măsuri de relaxare și în România

„Remarcaţi scăderea constantă la nivelul tuturor indicatorilor. Evoluţia ratei de pozitivitate este în jur de 15% din totalul testelor care se efectuează zilnic, un trend descendent al numărului de decese. Există o anumită întârziere faţă de scăderea numărului de cazuri ale persoanelor internate la ATI. Totuşi, trendul acesta descrescător”, a spus Rafila, la începutul acestei săptămâni. .

El a avansat eliminarea mai multor restricții. Este vorba despre accesul fără certificat electronic COVID în centrele comerciale, instituțiile publice, hoteluri, pensiuni și restaurante. De asemenea, creșterea limitei de la 30 la 50% din capacitatea maximă a spațiului, fără restricții de interval orar pentru competiții sportive, activitățile din cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole, concertele în aer liber, conferințe, workshopuri, săli de sport și piscine.