Aproape două milioane de români care locuiesc în Italia ar putea fi afectați de ultimele măsuri din această țară care modifică cerințele de intrare pentru călătorii care vin din UE, începând cu data de 1 februarie 2022. Astfel, doar cei care au certificat verde pot ajunge în Italia, asta după ce este eliminată obligativitatea prezentării unui test negativ pentru călătorii vaccinați care vin din statele UE, însă accesul se poate face doar cu ajutorul unui certificat verde COVID, adică pentru cei vaccinați în ultimele 9 luni cu dozele complete, cei trecuți prin boală sau cei testați negativ recent.

Obligativitatea testului COVID negativ, eliminată

Italia a decis să elimine obligativitatea prezentării unui test Covid negativ înainte de a intra în țară pentru toți călătorii care vin din statele Uniunii Europene, începând cu 1 februarie, relatează Reuters. UE a recomandat recent eliminarea restricțiilor suplimentare pentru cei care circulă în interiorul spațiului comunitar cu certificatul Covid.

Ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza, a semnat un ordin prin care s-a decis ca persoanele care intră în Italia din ţările UE vor avea nevoie doar de un „green pass”, se arată într-un comunicat.

Așa-numitul Green Pass este un document care arată că o persoană a fost vaccinată, s-a recuperat după boală sau a fost testată recent negativ. La finalul anului trecut, pe 14 decembrie, Italia a decis că toți vizitatorii UE trebuie să facă un test Covid înainte de plecare, pe fondul îngrijorărilor cu privire la răspândirea variantei Omicron a coronavirusului.

Italia a raportat miercuri 167.206 de cazuri legate de COVID-19, față de 186.740 cu o zi înainte, a anunțat Ministerul Sănătății, în timp ce numărul deceselor a scăzut la 426 de la 468.

Acord la nivel european privind eliminarea restricțiilor la nivel european

Miniștrii UE au ajuns, marți, la un acord privind normele care permit libera circulație în UE pe timpul pandemiei, anume eliminarea, în principiu, a restricțiilor suplimentare pentru cei ce dețin certificatul digital Covid. De asemenea, statele membre sunt de acord să se alinieze la o singură perioadă de valabilitate pentru certificatele Covid emise pentru ciclul primar de vaccinare – 9 luni.

„Astăzi, 25 ianuarie, miniștrii UE au ajuns la un acord privind actualizarea normelor pentru facilitarea liberei circulații în UE în condiții de siguranță în timpul pandemiei de COVID-19. Acordul vine ca urmare a propunerii Comisiei din 25 noiembrie 2021.