Oamenii construiesc seminee pentru a se bucura atat de estetica si confort, cat si de caldura propriu zisa pentru care un semineu este pus in functiune.

Desi piata pune la dispozitie o serie de seminee moderne (pe gaz, curent electric sau bioetanol) extrem de oportune in constructiile moderne si in spatiile ceva mai reduse, semineele pe lemn raman inca cele mai populare sisteme de incalzire din mai multe motive. Incalzirea obtinuta prin arderea lemnului este eficienta, iar mirosul, sunetul si aspectul lemnelor care ard in vatra nu se pot compara cu altceva.

Beneficiile unor seminee perfecte

Pe langa avantajele estetice, functionale si ambientale ale semineelor pe lemne, experienta ne-a demonstrat ca momentele petrecute langa semineu pot fi benefice pentru sanatatea noastra: momentele petrecute in ambianta unui semineu pot scadea tensiunea arteriala si schimba drastic starea psihologica.

De cele mai multe ori, principalul motiv pentru care oamenii inca aleg semineele cu lemn este economia de bani. In majoritatea cazurilor, accesul la lemn este foarte usor si relativ ieftin, spre deosebire de un semineu pe gaz, care evident presupune facturi ceva mai mari.

 

Pe langa beneficiile resursei in sine, semineele pe lemne sunt in general singura optiune a celor ce vor sa se bucure atat de sunetul lemnului cand arde, cat si de mirosul acestuia. Exista o serie intreaga de seminee moderne pe piata care incearca sa imite aceste lucruri, insa niciunul nu se poate ridica la nivelul celor veritabile, cu ardere pe lemn.

Pentru cei atenti la protejarea mediului si la standardele actuale de ecologie, semineele ce functioneaza pe baza de lemn reprezinta un lucru excelent. Lemnul este o sursa de energie regenerabila, deci protectia mediului inconjurator este mult mai bine sustinuta prin utilizarea acestui tip de combustibil.

Sfaturi utile

  • Constructia si utilizarea de seminee pe lemne aduce beneficii evidente, insa pentru o functionare corespunzatoare este necesara apelarea la o firma specializata, atat pentru construirea si instalarea semineului, cat si pentru lucrarile de intretinere;
  • Semineul si cosurile de fum trebuie inspectate odata pe an pentru a ne asigura ca totul functioneaza cum trebuie si pentru a elimna creozotul acumulat atunci cand lemnul nu arde in totalitate;
  • Accesoriile semineelor (filtrele, grilele, elementele conective sau recuperatoare) trebuie sa fie de calitate inalta si sa se potriveasca la perfectie, deci si in acest caz este ideal sa ne lasam pe mana specialistilor pentru a ne asigura ca totul este asa cum trebuie sa fie.

Semineele pe lemn sunt elemente care adauga o valoare considerabila caselor noastre, atat din punct de vedere functional, printr-o caldura generata eficient,  cat si din punct de vedere estetic, contribuind la crearea unei ambiante deosebite si a unui design interior cu adevarat reusit.

 

Cum sa evitam riscurile

Pentru a evita riscurile unor accidente nedorite, este indicat sa urmati o serie de sfaturi simple pentru intretinerea unui semineu pe lemne.

In primul rand, semineul tebuie inspectat si curatat cu regularitate, de cel putin odata pe an, si mai des in situatia in care creozotul se acumuleaza pe peretii cosului de fum.

In situatia in care hornul de evacuare are un capac cu laturi deschise, care de obicei sunt acoperite cu ochiuri de plasa, acesta trebuie inspectat si inlocuit atunci cand e necesar, pentru a avita patrunderea inaiuntru a diverselor pasari si vietuitoare mici, care se pot strecura cu usurinta in interior.

Pentru ardere, este important sa utilizati pe cat posibil lemn de esenta tare, precum lemnul de artar, stejar, frasin sau mesteacan. Avantajul principal al lemnelor de esenta tare pentru seminee este legat de modul de ardere: acestea vor arde indelung si vor degaja mai multa caldura, ceea ce le face preferabile rasinilor moi.

Pentru un plus de siguranta luati in considerare instalarea unei garnituri de otel inoxidabil care sa reziste chiar si la cele mai ridicate temperaturi si care sa pastreze focul inauntrul focarului.

Ca sa beneficiati de o eficienta sporita, este indicata instalarea unor usi termoizolante, a caror menire este de a proteja impotriva pierderilor de caldura, si un ventilator ori o suflanta care poate dirija caldura in incapere.  Usile sunt la randul lor o caracteristica importanta in planul sigurantei, fiindca pot pastra carbuni incinsi in interior. In situatia unor usi de sticla, acestea trebuie curatate periodic cu un prosop de hartie. Nu in ultimul rand, interiorul semineului trebuie curatat la randul sau, inclusiv in partea dinspre podea. Cenusa rece poate fi evacuata cu un aspirator sau cu maineile imbracate in manusi.

Seminee pe lemn de la echipe specializate

Pentru lucrari sigure, aspectuoase si durabile, este necesar sa apelam la serviciile echipelor specializate. Seminee Expert ofera  aici seminee intr-o varietate mare de stiluri. Fie ca ne dorim seminee pe lemne sau alternativele pe curent electric, gaz sau bioetanol, Seminee Expert isi duce la indeplinire toate proiectele multumind in totalitate clientii.

Seminee Expert, una dintre alegerile de top de pe piata, va asteapta cu asistenta specializata ori de cate ori aveti nevoie si cu servicii de constructie si instalare seminee cu adevarat profesionale!

(P)