Modificări pentru proprietarii care dau în chirie. Noi reguli de impozitare

Anunț pentru proprietarii care dau în chirie. Românii care obțin venituri din închirierea proprietăților lor trebuie să fie la curent cu ultimele modificări referitoare la regulile de impozitare. Un anunț recent aduce schimbări esențiale în acest sens. Ce informații ar trebui să aibă cei care au închiriat o casă sau un apartament?

În urma ajustărilor aduse Ordonanței de Urgență nr. 115 din 2023, noile reglementări vizează persoanele fizice care gestionează peste cinci contracte de închiriere. Concret, opțiunea de a raporta aceste venituri ca fiind din activități independente în sistem real va fi eliminată.

Astfel, persoanele care obțin venituri din închirierea imobilelor deținute în proprietate personală, fără a se ține cont de numărul contractelor de închiriere, nu vor mai putea să-și scadă cheltuielile pentru determinarea veniturilor impozabile.

În cursul anului 2024, veniturile provenite din închirierea apartamentelor, garsonierelor sau caselor vor fi supuse unei taxe de 10%, conform experților EY România. Această taxă va fi aplicată după ce se deduce o cotă forfetară de cheltuieli de 20%.

În trecut, reglementările permiteau persoanelor fizice care obțineau venituri din închiriere, supuse unei taxe de 10%, să aleagă să-și deducă anumite cheltuieli în calculul impozitului.

Bloc apartamente
Bloc / SURSA FOTO: freepik.com

Prevederile legii despre declarația unică

De asemenea, persoanele din România care obțin venituri din închiriere sunt obligate să înregistreze contractele de închiriere la ANAF, în decurs de 30 de zile de la semnarea actelor. Această procedură trebuie repetată și în cazul oricăror modificări aduse documentelor de închiriere.

Taxele trebuie plătite până la 25 mai a anului următor celui în care au fost obținute veniturile din închiriere. Mai mult, aceste venituri trebuie raportate prin completarea Declarației 212, cunoscută sub numele de declarație unică.

„Recomandăm ca Declaraţia unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:prin intermediul serviciului “Spaţiul privat virtual” (SPV). Sau pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.

De asemenea, formularul poate fi depus și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire (data depunerii declaraţiei în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz)”, potrivit ANAF.

Recent, pe web dedicată Declarației Unice, ANAF a publicat o broșură informativă despre acest document fiscal care se referă la impozitul pe venit și contribuțiile sociale achitate de persoanele fizice.

Ghidul elaborat de ANAF furnizează explicații amănunțite despre Declarația Unică 2024. Acest formular fiscal trebuie completat și depus de către persoanele fizice care au realizat venituri sau pierderi, fie individual, fie în asociere, atât în țară, cât și în afara ei, și care sunt obligate să achite impozit pe venit și contribuții sociale în conformitate cu legislația fiscală aplicabilă. Vă invităm să aflați toate informațiile, chiar aici.