Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au anunțat că se află în discuții cu operatorii economici pentru a interzice utilizarea sistemului de etichetare Nutriscore în România începând cu anul 2024.

Aceștia au subliniat că criteriile esențiale pentru o schemă de etichetare includ fundamentarea științifică, informarea corectă a consumatorilor și respectarea produselor tradiționale.

ANPC argumentează că Nutriscore, chiar dacă este utilizat în anumite lanțuri de supermarketuri din România, nu furnizează informații suficiente și adecvate consumatorilor. Acest lucru reprezintă, de fapt, o practică incorectă. Acest sistem nu include lista completă a ingredientelor unui produs.

Șeful ANPC a discutat despre promovarea dietelor sănătoase

Nutriscore, eticheta, produse
Nutriscore, sistem de etichetare / SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit unui comunicat de presă emis vineri, ANPC a dezvăluit că președintele instituției, Horia Constantinescu, a participat în septembrie anul trecut la o reuniune informală. Ea a fost intitulată „Promovarea dietelor sănătoase prin intermediul unei informări adecvate” la Roma, Italia.

Această întâlnire a fost organizată de Ministerul italian al Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, împreună cu Ministerul Sănătății. Demersul a avut ca scop recalibrarea discuțiilor politice referitoare la modelul de etichetare nutrițională. Acesta ar trebui promovat sau adoptat la nivel european, pornind de la opinii științifice.

În cadrul reuniunii, au fost prezentate experiențele naționale privind protecția sănătății consumatorilor. Au fost identificate puncte comune. Acestea au fost urmate de discuții referitoare la fezabilitatea dezvoltării și implementării unui nou sistem de etichetare nutrițională ca parte a unei politici publice mai cuprinzătoare de promovare a unor diete sănătoase.

„În cadrul reuniunii, au fost prezentate experienţele naţionale privind protecţia sănătăţii consumatorilor şi identificarea punctelor comune, urmate de discuţii referitoare la fezabilitatea dezvoltării şi implementării unui nou sistem de etichetare nutriţională ca parte a unei politici publice mai cuprinzătoare de promovare a unor diete sănătoase”, au transmis reprezentanţii ANPC.

Schema Nutriscore, în atenția statelor europene

Reprezentanții statelor cu opinii similare (IT, BG, CY, CZ, DK, EL, HU, RO, ES, SE) au afirmat că discuțiile purtate evidențiază disponibilitatea acestora de a colabora cu partenerii, inclusiv Comisia Europeană și statele susținătoare ale schemei Nutriscore. Scopul este identificarea elementelor comune. Acestea trebuie să permită stabilirea unui sistem european adecvat de etichetare nutrițională a produselor alimentare, asigurând informarea corectă a consumatorilor.

Horia Constantinescu, președintele ANPC, a subliniat că, deși Nutriscore este folosit în anumite lanțuri de supermarketuri din România, acesta nu oferă suficiente informații și nu informează adecvat consumatorii. Acest lucru reprezintă, de fapt, o practică incorectă.

“Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a arătat că sistemul Nutriscore, deşi utilizat în anumite lanţuri de supermagazine în România, nu informează suficient şi adecvat consumatorii, reprezentând de fapt o practică incorectă”, a spus instituția.

Nutriscore nu include întreaga listă a ingredientelor unui produs

Totdeauna, a evidențiat că Nutriscore nu include întreaga listă a ingredientelor unui produs, existând astfel riscul de a nu oferi informații despre componente cu efecte negative asupra sănătății. De asemenea, sistemul nu ia în considerare specificitățile geografice, tipul de metabolism, efectele asocierii de alimente sau diferite categorii de vârstă și activitate (exemplu: sportivi).

Constantinescu a adăugat că, conform recunoașterii Comitetului de Conducere al Nutriscore, sistemul trebuie să fie revizuit. Nutriscore nu poate susține că furnizează consumatorilor informații precise despre caracterul sănătos al produselor.

Schema este discriminatorie față de produsele românești

ANPC apreciază că schema Nutriscore este discriminatorie față de produsele românești sau ale altor state membre. Excepție face Franța. Acest lucru generează o impresie falsă de informare suplimentară.

„Primul pas către un sistem european este scoaterea Nutriscore de pe piaţa în care acesta s-a extins”, a mai arătat instituția.

ANPC a declarat că se află în discuții cu operatorii economici pentru a interzice etichetarea Nutriscore în România în acest an. În acest sens, ANPC a avut discuții cu reprezentanții Comisiei Europene (DG GROW). Autoritatea consideră că criteriile esențiale pentru o schemă de etichetare la nivel european includ fundamentarea științifică. Pe listă se află și informarea corectă a consumatorilor (evitând inducerea în eroare). În plus, se află și respectarea produselor tradiționale și a specificităților dietetice culturale.