Suma totală include fondurile alocate operaţiunilor militare zilnice, armamentului folosit în misiune şi asistenţei umanitare acordate populaţiei libiene.

SUA au promis de asemenea un ajutor nemilitar în valoare de 25 de milioane de dolari Consiliului Naţional Libian de Tranziţie/CNT/. Jumătate din această sumă a fost deja oferită de Ministerul Apărării sub forma MRE (meselor gata preparate).

Armata a trimis 120.000 de MRE în Benghazi în luna mai şi un al doilea transport, în iunie, ce a inclus medicamente, uniforme, corturi şi echipament de protecţie.

Într-un moment în care liderul libian Muammar Gaddafi pare să fie aproape înlăturat, NATO a anunţat că misiunile aeriene ale organizaţiei vor continua deasupra Tripoli şi că SUA va juca un rol cheie în supravegherea acestei zone.

Pe parcursul ultimelor 12 zile, avioanele americane au efectuat 391 de zboruri din totalul de 5.316 efectuate de la 1 aprilie, potrivit datelor furnizate de Ministerul Apărării. Printre acestea se numără 1.210 de misiuni aeriene militare, dar şi 101 de misiuni cu drone Predator.

Un oficial american a apreciat că misiunea NATO a permis rebelilor libieni să se regrupeze şi să-şi înceapă ofensiva.

O altă caracteristică ce merită notată în ceea ce priveşte implicarea SUA în misiunile aeriene ale NATO este reprezentată de vânzarea de echipament militar celorlalte state aliate. Oficialii de la Pentagon au declarat că vânzarea de muniţie, piese de rezervă, combustibil şi asistenţa tehnică acordată aliaţilor din martie a totalizat 221, 9 milioane de dolari.
SURSA: Agerpres