UNSICAR este, cel putin pentru moment, o organizatie care grupeaza un numar de 12 brokeri din domeniul asigurarilor. „Intentia noastra, declara Valeriu Rosu, unul dintre membrii Consiliului Director al Uniunii, si reprezentant al Karo Servicii de Asigurari, este ca i timp sa cooptam pe linga alti brokeri si agenti de asigurari, itrucit acestia fac si ei parte din categoria intermediarilor care actioneaza i acest domeniu”.
UNSICAR isi propune i primul rind sa reprezinte interesele intermediarilor i asigurari atit i raporturile cu organismul de supraveghere a pietei, cit si i cele cu companiile de asigurari, institutiile de stat, mass-media etc. „Noi nu facem altceva decit sa ne aliniem practicilor din tarile cu traditie i asigurari, acolo unde asociatii de acest tip exista de multa vreme. in esenta, UNSICAR isi propune sa devina un partener de dialog credibil pe piata asigurarilor din Rominia”, afirma Valentin L?uca, presedintele UNSICAR si reprezentant al Marsh Rominia.
Lista membrilor contine nume mari
Din totalul brokerilor de asigurari iregistrati i Rominia, numarul celor care desfasoara efectiv activitati de acest tip pe piata este destul de mic. Cu toate acestea, liderii mondiali din domeniu sunt prezenti si pe piata romineasca, fiind i acelasi timp si membri ai UNSICAR. Este vorba i primul rind despre Marsh SRL, reprezentanta i Rominia a companiei americane Marsh & Mc Lennan, dar si de Karo Servicii de asigurari, partener al grupului AON. Desi noua lege a asigurarilor, nr. 32/2000 face pentru prima data o distinctie clara itre brokeri si agenti, ea nu rezolva i totalitate problemele acestei categorii profesionale.
Conform legii, brokerii sunt obligati sa icheie o polita de raspundere civila profesionala pentru pagube produse tertilor. Legea nu stabileste isa si limitele minime i ce priveste suma asigurata, pe care acestia trebuie sa le respecte. Pentru a sti ce au de facut, brokerii asteapta aparitia Normelor de aplicare ale Legii nr. 32, acolo unde, teoretic ar trebui sa fie specificate aceste limite. „Dincolo de acesata problema, crede Valeriu Rosu, pe piata asigurarilor nu exista o companie de asigurari care sa practice asigurari de raspundere civila profesionala pentru brokeri, asa ca nu stim, deocamdata, daca vom fi nevoiti sa apelam la companii straine sau daca cele rominesti vor reusi, pina la aparitia normelor, sa-si adapteze politele la problemele specifice acestei categorii a intermediarilor.
in ce priveste UNSICAR, una dintre cerintele la adresa membrilor Uniunii este si aceea a icheierii unei polite de raspundere profesionala ale carei limite minime sa fie i concordanta cu portofoliul de clienti detinut. „Nu e normal sa existe o limita fixa pentru toti brokerii. Lucrurile trebuie nuantate. Cind ai clienti precum Coca-Cola sau Mercedes, trebuie sa te protejezi la un cu totul alt nivel decit atunci cind lucrezi pentru citeva srl-uri”, declara Valeriu Rosu.