Este interzis total pentru șoferi să conducă băuți. Eduard Norbert Palko, șoferul care a produs un accident tragic, care a avut loc în august 2023 pe DN1, la Sântimbru și care s-a soldat cu trei persoane decedate, a fost condamnat miercuri de Judecătoria Alba Iulia. Chiar dacă a fost judecat în stare de libertate, instanța a decis să îi impună o pedeapsă de 5 ani de închisoare, conform soluției publicate pe portalul instanței.

Eduard Norbert Palko a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an și 6 luni. Pedeapsa a fost aplicată pentru conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

Câți ani de închisoare a primit șoferul băut

Eduard Norbert Palko a fost condamnat și la 4 ani și 6 luni închisoare pentru ucidere din culpă. Aceste două pedepse au fost contopite în cea mai grea dintre ele, respectiv 4 ani și 6 luni închisoare. Instanța a adăugat un spor obligatoriu și fix de o treime din cealaltă pedeapsă. A rezultat o pedeapsă totală de 5 ani închisoare, care va fi executată în regim de detenție.

Din pedeapsă se scade durata reținerii, de 24 de ore, și cea a măsurii preventive de arest, care a durat din 27 august până în 13 decembrie 2023. În acea zi, inculpatul a fost eliberat în condițiile în care, ca urmare a unei contestații formulate în termenul legal de către acesta, instanța superioară a constatat că verificarea măsurii preventive ar fi trebuit să aibă loc cu două zile mai devreme.

consum de alcool
Eduard Norbert Palko  se duce la închisoare după ce a condus beat/SURSA FOTO: Dreamstime

Decizia luată de judecătorii de la Alba Iulia în cazul lui Eduard Norbert Palko

Judecătoria Alba Iulia a parțial admis acțiunea civilă formulată de părțile civile, care includ părinții, bunicii și frații victimelor. Partea responsabilă civilmente, S.C. EUROINS ROMANIA ASIGURARE-REASIGURARE S.A., prin lichidatorul judiciar S.C. IMPETUM GROUP – CITR București, a fost obligată să plătească daune morale în sumă totală de aproape 900.000 de euro.

De asemenea, partea responsabilă trebuie să achite diverse sume de bani către părțile civile, reprezentând contravaloarea serviciilor prestate de psiholog pentru obținerea rapoartelor de evaluare psihologică, onorariul achitat expertului parte în cursul urmăririi penale sau cheltuielile cu serviciile funerare.

Tragedia petrecută pe 27 august 2023

Decizia poate fi contestată prin apel de Eduard Norbert Palko în termen de 10 zile de la comunicare.

Pe 27 august 2023, trei tineri cu vârste cuprinse între 17, 18 și 25 de ani, dintr-un grup de șase persoane care se deplasau pe marginea drumului pe DN 1, la ieșirea din Sântimbru, au pierit pe loc după ce au fost loviți de o mașină condusă de un șofer în vârstă de 19 ani, din Oiejdea. Accidentul s-a petrecut la aproximativ 100 de metri distanță de Sântimbru Fabrică, unde locuiau victimele.

Testarea lui Eduard Norbert Palko cu aparatul etilotest a indicat o valoare de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat. Mai târziu, s-a constatat că avea o concentrație alcoolică de 1,94 g/l alcool pur în sânge și, după o oră, de 1,81 g/l alcool pur în sânge.

Șoferul deținea permis de conducere din luna decembrie a anului 2022.