Intel, cel mai mare producător de cipuri la nivel mondial, a creat prima conexiune optică din lume de tip end-to-end bazată pe siliciu, ce încorporează lasere, care ar putea revoluţiona design-ul computerelor.

Intel a anunţat astăzi un progres important ce implică utilizarea fotonilor pentru transmisiile de date în interiorul computerelor şi în mediul extern, înlocuind astfel electronii folosiţi până acum.

Compania a dezvoltat prototipul primei conexiuni optice bazată pe siliciu, ce încorporează lasere. Comparativ cu tehnologia actuală, bazată pe cupru, acestă nouă conexiune poate transfera date pe distanţe mai mari şi mult mai rapid, ajungând până la 50 gigabiţi de date pe secundă. Această viteză permite copierea unui întreg film HD într-o secundă.

La ora actuală, conexiunile dintre componentele unui computer sunt realizate cu ajutorul unor cablaje de cupru. Atunci când sunt folosite metale precum cuprul pentru transmisia de date degradarea semnalului este inevitabilă, fapt care conduce la necesitatea de a limita lungimea cablajelor, fiind necesar ca procesoarele, memoria şi alte componente să fie plasate la numai câţiva centimetri unele de altele.

Realizarea obţinută astăzi reprezintă un nou pas către înlocuirea acestor conexiuni cu fibre optice extrem de subţiri şi uşoare, care pot transfera un volum mare de date, pe distanţe mai mari, schimbând astfel radical modul în care vor fi concepute computerele viitorului şi modificând arhitectura centrelor de date de mâine.

Noua tehnologie va permite construirea de noi supercomputere

Această tehnologie va putea fi folosită într-o varietate mare de domenii. Datorită vitezelor mari de transfer un utilizator va putea folosi un display 3D de dimensiunea unui perete pentru activităţi multimedia, dar şi pentru realizarea de videoconferinţe la o rezoluţie atât de mare încât utilizatorul va avea impresia că se află în aceeaşi cameră cu ceilalţi participanţi. Mai mult, centrele de date sau supercomputerele de mâine vor putea avea componente răspândite printr-o întreagă clădire sau chiar un întreg campus, comunicarea între acestea realizându-se la viteze foarte mari, nefiind astfel restricţionate de cabluri grele de cupru, cu capacităţi şi rază de acoperire limitate.

Astfel, utilizatorii centrelor de date – cum ar fi o companie ce deţine motoare de căutare, un provider de cloud computing sau un centru de date financiar – vor putea să îşi crească productivitatea, reducând în acelaşi timp costuri considerabile legate de spaţiu şi energie consumată. Noua tehnologie va putea chiar să faciliteze construirea de noi supercomputere, care să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să rezolve cele mai mari probleme ale lumii.

SURSA: Intel