Instanța Supremă a respins recent recursul gigantului IT Intel Corporation, care spunea că termenul „intelterm” încalcă drepturile sale asupra numelui comercial „Intel”, acesta fiind folosit de o firmă românească din domeniul sistemelor termice.

ÎCCJ a respins definitiv recursul

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins săptămâna trecută recursul formulat de reclamanta Intel Corporation împotriva deciziei nr. 1918A din 4 decembrie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a IV-a civilă, scrie justnews.ro.

Detalii soluţie: Decizia nr.1222: Respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamanta Intel Corporation împotriva deciziei nr. 1918 A din 04 decembrie 2019 a Curţii de Apel Bucureşti, Secţia a IV-a civilă. Definitivă.

Curtea de Apel București luase decizia încă din 2019

Curtea de Apel București a hotărât, în decembrie 2019, să respingă ca neîntemeiată acțiunea formulată de Intel Corporation împotriva SC Intelterm Consulting SRL ( firmă din domeniul sistemelor termice)  și a Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), după ce cu câteva luni înainte, Tribunalul București admisese cererea, interzicând pârâtei Intelterm Consulting SRL utilizarea în activitatea sa comercială, în orice mod, a semnului INTEL, precum şi a oricărui semn identic sau similar cu mărcile reclamantei, anularea numelui comercial INTELTERM și radierea numelui comercial INTELTERM din Registrul Comerţului de către ONRC.

Judecătorii Curții de Apel București, atunci când au decis să respingă acțiunea formulată de Intel Corporation, au explicat că marca și semnul Intel exprimă o idee similară, dată de prescurtarea cuvântului inteligent/intelligent sau inteligență/ intelligence; dacă în marcă sugerează ideea de inteligență artificială, din domeniul informaticii, în cazul semnului pârâtei, prin adăugarea prescurtării cuvântului TERMIC,  se  evocă un  produs sau un serviciu  privitor la căldură,  de tip smart, ca alternativă la sistemele clasice de producere a căldurii.

Cuvântul intel, destul de comun în limba română

Elementul verbal Intel este o abreviere comună a cuvântului inteligent, care poate face legătura cu echipamente ghidate automat. În plus, după cum a consemnat rolii.ro, utilizarea numelui comercial cu funcția de  marcă a avut loc, în cazul pârâtei Intelterm Consulting SRL, pentru sisteme termice, echipamente termice, protecție termică și instalații industriale, diferite de cele pentru care s-au înregistrat mărcile reclamantei Intel Corporation – calculatoare, componente electrice, electronice și mecanice ale calculatoarelor, aparate video, aparate și echipamente pentru înregistrare, microprocesoare, programe pentru calculator, circuite integrate, plăci video, aparate și instrumente pentru  înregistrare, etc.

Intel Corporation mai are un proces, cu altă companie

Justnews a mai consemnat un caz recent în care Intel Corporation ( gigant al industriei IT, cu o cifră de afaceri de zeci de miliarde de dolari anual, ce produce semiconductoarele și procesoarele care se află în telefoane mobile, PC-uri, tablete, etc.) se luptă în instanță pentru folosirea componentei Intel în numele comercial al unei alte companii. Este vorba de firma de pază din Constanța Intel Zone SRL. În acest caz, judecătorii ÎCCJ au hotărât să amâne procesul pentru 21 septembrie.