fost achitate transele convenite prin contractul de finantare semnat Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT). Aceasta in conditiile in care proiectele au fost deja derulate, din banii proprii”, spune Iulian Dascalu, presedintele Consiliului Tineretului din Romania (CTR). „In contract se spune ca plata avansului, reprezentand 75% din valoarea proiectului, se efectueaza in termen de 60 de zile dupa primirea contractului semnat”, spune Daniela Harsan de la Organizatia Nationala Cercetasii Romaniei. Proiectul in cauza are o valoare de 23.000 de euro, iar contractul a fost semnat in luna iunie. Intre timp, proiectul s-a si desfasurat, s-a si incheiat si avansul tot nu a ajuns in contul solicitantilor. „Am sunat la ANSIT si ni s-a spus ca saptamana viitoare (saptamana aceasta, n.r.) vom primi banii”, spune Daniela Harsan. Presedintele ANSIT, organizatia care gestioneaza programul Youth in Romania, considera ca se face mult zgomot pentru nimic. „Sa fie si ei intelegatori. De fapt, intarzierea se datoreaza diferentei de curs valutar”, spune Cristian Rizea. Intre timp, organizatiile nu au stat cu mainile in san. Ele s-au adresat la Bruxelles, la centrul Youth Forum si au aflat ca, de fapt, cauza intarzierii este neplata contributiei tarii noastre catre Comisia Europeana, in cadrul programului „Tineret”. „Este adevarat. Cand am fost impreuna la Bruxelles, ANSIT a fost atentionata ca nu si-a platit taxa in acest an”, confirma Daciana Sarbu, secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT). „Nu este adevarat. Taxa a fost platita, au mai ramas doar 57.000 de euro de completat, care reprezinta diferenta de curs valutar. Acum s-a rezolvat si aceasta”, spune Cristian Rizea. Neputand fi amanate, proiectele s-au desfasurat in timpul verii cu resursele disponibile. „Nu am fost afectati foarte tare fiindca noi suntem un caz fericit, avem sustinerea biroului european al retelei din care facem parte. Am contractat un imprumut pentru a ne acoperi cheltuielile”, spune Daniela Harsan. Alte organizatii nu se descurca insa la fel de bine. „Cateva zeci de mii de euro inseamna mult pentru un ONG de tineret. Proiectele au fost „finantate” in special din banii proprii ai coordonatorilor de programe si ai altor membri”, explica Iulian Dascalu. Nu este pentru prima data cand organizatiile tinerilor nu primesc la timp fondurile care li se cuvin. Restructurarea Ministerului Tineretului si Sportului, de la sfarsitul lunii iunie, a determinat blocarea transferului de fonduri catre ONG-uri. De data aceasta este vorba despre proiectele finantate de la bugetul de stat. „Abia acum doua saptamani am primit, in sfarsit, banii. Proiectul nostru a fost unul de amploare internationala. Am reusit sa-l ducem la bun sfarsit, dar am pierdut definitiv un partener”, spune Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romane pentru Meteori. „Bine ca n-am candidat si la finantari pentru Youth”, conchide acesta.
· Restructurarea fostului Minister al Tineretului si Sportului (MTS) a blocat, pentru cateva luni bune, distributia finantarilor in cadrul Programului National de Tineret. „Abia acum am primit banii”, spune presedintele unei organizatii.· Intarzierea achitarii contributiei Romaniei catre Comisia Europeana, in cadrul programului Youth, a intarziat cu doua-trei luni distributia finantarilor pentru unele ONG-uri.
Detalii despre programul Youth
Se adreseaza tinerilor intre 18 si 25 de ani. Pentru a primi finantare, proiectele trebuie depuse la Directia pentru Cooperare Europeana in Domeniul Tineretului – EUROTIN, din cadrul ANSIT. Date de contact: Piata Valter Maracineanu, nr. 1-3, et. 1, cam. 136, Bucuresti, Romania, Tel: +40 21/310.43.10; 310.43.28, fax: +40 21/310.43.13, Tele acces gratuit: 021 80 80 310, e-mail: infotin@infotin.ro. Componente:1. Tineri pentru Europa/Schimburi de tineri 2. Serviciul European de Voluntariat3. Initiative pentru Tineret 4. Actiuni comune – asigura sprijin pentru initiativele care complementeaza cele trei programe: Socrates, Leonardo, TINERET si altele, cum ar fi Cultura 2000 5. Masuri de sprijin Urmatorul deadline: 1 decembrie Informatii suplimentare: www.ansitromania.ro
noutati
Noi licitatii pentru proiecte de tineretIn curand vor avea loc licitatiile de proiecte pentru ONG de tineret la nivel judetean, din fondurile Ministerului Educatiei, Cercetarii siTineretului (MECT), care se vor organiza de catre Compartimentele de Tineret din cadrul Inspectoratelor scolare Judetene (fostele Birouri de Tineret din cadrul DTSJ-urilor). Licitatiile vor decurge conform Ordinului MECT nr. 5.114 / 2003.
Program de instruire pentru acces la finantari, pentru tineriProgramul are ca scop dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare. Programul, recent aprobat de Guvern, are in vedere doua directii importante:· facilitarea accesului tinerilor intreprinzatori la educatia antreprenoriala;· facilitarea accesului tinerilor intreprinzatori la finantare.In cadrul primei directii de actiune, tinerii potentiali intreprinzatori vor beneficia de cursuri de pregatire antreprenoriala cu un pronuntat caracter practic, in vederea dobandirii cunostintelor necesare inceperii si dezvoltarii unei afaceri (cunostinte de management, marketing, contabilitate, elaborare si implementare a planurilor de afaceri, dezvoltarea capacitatii de negociere etc.). Cursurile vor fi organizate de ANIMMC in Bucuresti si in tara. O parte din participantii la cursurile de pregatire antreprenoriala, selectati dupa rezultatele obtinute la acestea vor beneficia de microcredite in conditii avantajoase, derulate de doua importante banci din Romania, prin intermediul programului de microcredite finantat de Fondul European de Investitii.
Finalizarea proiectului de twinning Phare 2000 pentru dezvoltare regionalaProiectul de infratire institutionala la nivel national intre Romania si Marea Britanie, intitulat „Sprijin pentru Implementarea Planului National de Dezvoltare”, s-a finalizat saptamana trecuta. Acesta a fost finantat in cadrul programului Phare 2000 si a avut un buget de 7 milioane de euro. Partenerii Ministerului Integrarii Europene au fost: Departamentul pentru Comert si Industrie si Centrul de Cercetare pentru Politici Europene al Universitatii Strachclyde din Marea Britanie. Proiectul de infratire, care s-a derulat la nivel national, a fost dublat de mai multe proiecte in planul regiunilor de dezvoltare, realizate cu sprijinul unor regiuni din Franta, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie. In cadrul proiectului au fost elaborate si adoptate mai multe acte normative cu relevanta atat in politica de dezvoltare regionala a Romaniei, cat si in derularea negocierilor la capitolul 21 – „Politici regionale si coordonarea instrumentelor structurale”. De asemenea, au fost elaborate proiectele Planului National de Dezvoltare si Planurilor de Dezvoltare Regionala pentru 2004-2006.
Imprumuturi pentru turismCompaniile romanesti din turism vor putea obtine imprumuturi pentru investitii cuprinse intre 40.000 USD si 25 milioane USD.Aceste imprumuturi sunt gata sa devina operationale, Banca Europeana de Investitii urmand sa finanteze 50% din valoarea unui proiect, restul fiind acoperit de bancile care participa la program (BRD, HVB Bank sau Citibank). Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si Banca Europeana de Investitii au semnat in acest sens un acord saptamana trecuta. (www.finantare.ro).