Insulele Cayman, recunoscute în lumea financiară mondială ca un paradis fiscal, departe de ochii autorităţilor, se află în pragul falimentului. Criza financiară a făcut victime nu numai în rândul cetăţenilor de rând sau al instituţiilor bancare, ci şi în rândul paradisurilor „offshore”, după ce Marea Britanie a cerut teritoriului pe care îl are sub protectoratul său să treacă în tabăra ţărilor care percep taxe.

 

Decizia britanicilor a lansat un val de nemulţumiri în rândul companiilor care transformaseră Insulele Cayman în sediu social şi care nu mai văd niciun motiv să rămână în fostul paradis. Pentru a putea plăti angajaţii din serviciile de stat şi a evita colapsul total , a fost nevoie de un împrumut de 38 de milioane de lire sterline, din partea Londrei. Cu toate acestea, banii au fost primiţi numai cu condiţia ca Insulele Cayman să perceapă impozit rezidenţilor şi companiilor de pe teritoriul său şi să colaboreze cu instituţiile financiare internaţionale. În cazul în care se vor face progrese remarcabile, încă 150 de milioane de lire sterline vor lua direcţia Insulelor.

 

Insulele Cayman au evitat mereu ideea de a impune impozite, pentru a nu periclita bunăstarea economică a celor care au cumpărat proprietăţi şi s-au stabilit aici, ducând la transformarea acestui loc retras într-unul dintre cele mai importante centre financiare din lume, cu un remercabil loc 12 mondial în ceea ce priveşte produsul intern brut pe cap de locuitor.

 

Tranzit de 28.000 de miliarde de euro în 2008

 

În 2008, peste 10.000 de reprezentanţe ale unor instituţii financiare puteau fi regăsite în Insulele Cayman. În perioada de glorie a interesului pentru fondurile de investiţii, peste 28.000 de miliarde de euro au tranzitat Cayman Islands în drumul lor spre Londra, New York sau Tokyo.

 

Tony Travers, directorul Cayman Islands Financial Services Association s-a plâns în ultimele săptămâni că ţara din care provine este considerată în mod injust drept un loc ascuns, unde se spală bani negri. „Nu suntem un paradis fiscal, suntem doar neutri în privinţa impozitelor. Nu înţeleg de ce, mereu, când se arată imagini la TV cu paradisuri fiscale, recunosc palmierii şi plajele din Insulele Cayman, dar nu văd niciodată un peisaj idilic din Alpii elveţieni”, a declarat Travers.