Institutul Cantacuzino are nevoie de sprijin ca să poată produce vaccinuri, seruri, și medicamente.

Deşi a fost preluat de patru ani de MApN, nu are încă o linie proprie de producţie, potrivit stirileprotv.ro

Institutul Cantacuzino, de 4 ani în subordinea armatei

În 2017, Institutul Cantacuzino a trecut în subordinea armatei. Au trecut însă patru ani în care trei miniştri ai apărării au anunţat pe rând, fără succes, revitalizarea institutului.

„Din păcate, nu avem infrastructură. Avem oamenii, avem cercetarea, avem knowhow-ul dar nu avem infrastructura care să ne permită. Vizăm un parteneriat pentru producerea de seruri şi vaccinuri cu zona privată din România”, a spus Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale.

Acum Institutul Cantacuzino produce două tipuri de suplimente alimentare pentru creșterea imunității și un autovaccin. Cel din urmă poate fi preparat în 30 de zile doar la recomandarea medicului pentru pacienții cu infecții care recidivează.

„Nu am avut o receptivitate din partea producătorilor din România, având în vedere că institutul nu are capacitatea să producă în masă, facem producție de laborator”, Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale.

Reprezentantul companiei Terapia, cel mai mare exportator de medicamente din România, a spus că-şi doreşte de mulţi ani o colaborare cu Institutul Cantacuzino.

„Este un lucru așteptat, noi am mai încercat în trecut să luăm legătura cu ei când au lansat Orostimul, sunt două mărci care au făcut istorie și pot face istorie. Suntem deschiși clar la o colaborare pe toate fronturile, ar înseamna producție, aprovizionare, desfacerea medicamentului”, a spus Dragoș Damian, CEO Terapia.

Ce se va întâmpla cu Institutul Cantacuzino?

Până se va semna o colaborare, Institutul supraviețuiește din teste de laborator, medii de cultură și reactivi, dar și din avizarea unor biocide. Înființat în urmă cu 100 de ani, Institutul de Cercetare Cantacuzino a fost unul dintre cei mai mari producători de seruri și vaccinuri din Europa.

În 2014 avea datorii de peste 8 milioane de euro, după ce a pierdut autorizațiile pentru toate liniile de producție, inclusiv pentru celebrul ser imuno-modulator “Polidin”, iar cercetătorii neplătiţi de șase luni și-au dat demisia.