În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel naţional s-au aplicat amenzi în valoare de 424.700 de lei din care 280.000 de lei pentru muncă la negru, în condiţiile în care au fost depistate 312 persoane care lucrau la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut o propunere de cercetare penală, în judeţul Caraş Severin. Au fost sancţionaţi 236 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 282.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 63 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu drept accidente de muncă. S-au dispus 4 opriri de echipamente pentru evitarea accidentărilor şi sistarea activităţii la un angajat din judeţul Prahova. Au fost sancţionaţi 698 de angajatori.

"La o primă analiză a rezultatelor din anul trecut am observat că acţiunile cu caracter preventiv ale inspectorilor de muncă au avut efectul scontat. Pentru anul 2017 ne propunem intensificarea controalelor, un Plan de acţiuni la nivel naţional care să includă toate domeniile sensibile, atât în domeniul relaţiilor de muncă dar şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Pentru muncă la negru vom menţine toleranţa zero şi sperăm să avem cât mai puţine cazuri în care angajatorii încalcă prevederile legale referitoare la încheierea contractelor individuale de muncă", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat. (Sursa: Agerpres)