‘Din discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Mondiale la care am asistat, am înţeles că undeva prin noiembrie urmează să fie ridicată insolvenţa Hidroelectrica. Deci poate Hidroelectrica să intre într-un regim de funcţionare normală. Rămâne să vedem dacă acest lucru se va şi adeveri’, a afirmat Săndulescu.

Compania Hidroelectrica şi-a solicitat insolvenţa în data de 15 iunie 2012, ulterior denunţând mai multe contracte cu traderi de energie, contracte considerate a produce pierderi pentru statul român, dar şi păguboase pentru companie.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, Alexandru Săndulescu a menţionat că, pe plan mondial, majoritatea proiectelor nucleare s-au realizat numai cu o formă de garantare a investiţiei respective.

‘De altfel, aici avem nişte progrese în ultima perioadă de timp, respectiv avem o ofertă îmbunătăţită din partea consorţiului care urmează să realizeze construcţia celor două unităţi. Este vorba despre un consorţiu din Canada. Pe de o parte ştim, în momentul de faţă, cu o aproximaţie destul de bună, cât va costa respectivul proiect depăşind acea fază de estimare de 4 miliarde de euro, făcută prin 2008 pe baza unui studiu de fezabilitate realizat în 2006 de Deloitte dar pentru o singură unitate. Este, deci, o estimare absolut grosieră. Avem o valoare şi mai avem încă ceva, un studiu de fezabilitate care arată că investiţia este fezabilă, face şi nişte recomandări care sunt în zona aceasta a mecanismelor de garantare’, a mai spus Săndulescu.

Potrivit acestuia, o formă de garantare ar fi printr-o piaţă de capacităţi, care să asigure o predictibilitate a unor venituri pentru simplul motiv că este realizată respectiva capacitate.

‘Sunt şi alte forme de garantare propuse de către consultant. Noi avem în pregătire la nivelul ministerului un memorandum către Guvernul României cu mai multe variante de continuare a acestui proiect. La Tarniţa, avem de anul trecut finalizate atât proiectul de anunţ cât şi proiectul de caiet de sarcini pentru atragerea de investitori. Din păcate aceste proiecte trebuiau aprobate, trebuie încă aprobate, de către un consiliu interministerial şi cam de pe la începutul anului încercăm, şi putem spune că am reuşit, să constituim respectivul comitet interminiterial. Dificultăţile în realizarea respectivul comitet interminiterial au fost cauzate de instabilitatea la nivelul secretariatelor de stat care urmau să facă parte din respectivul for în condiţiile în care au fost mai multe schimbări guvernamentale anul acesta’, a mai afirmat oficialul MECMA.
SURSA: Agerpres