Potrivit datelor provizorii ale Institutului Naţional de Statistică (INS), pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii, a scăzut, în primele opt luni din anul curent, la construcţiile inginereşti cu 28,2%. Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 32,4%, respectiv cu 7,6%.

În perioada analizată, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 11,9%, scădere evidenţiată astfel: lucrările de reparaţii capitale cu 19,2%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 12,8% şi la lucrările de construcţii noi cu 10,7%. Pe obiecte de construcţii au scăzut construcţiile inginereşti cu 28,3%. Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 34,1%, respectiv cu 7,7%.

De asemenea, volumul lucrărilor în construcţii a scăzut, în primele opt luni ale anului, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 13,1%, respectiv cu 11,9%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013. Pe de altă parte, în luna august a acestui an, faţă de iulie 2014, volumul lucrărilor de construcţii (serie brută) a crescut cu 9,5%, avans evidenţiat la lucrările de construcţii noi şi la lucrările de reparaţii capitale, cu 15,4% respectiv cu 12,8%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 6,4%. De asemenea, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a înregistrat o creştere cu 2,5%, iar pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de construcţii noi cu 10,8% şi la lucrările de reparaţii capitale, respectiv cu 8,1%. Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 11,4%.

În acelaşi timp, la nivelul lunii august 2014, comparativ cu august din anul precedent, ca serie brută, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 15,6%, în mare parte cauza fiind reprezentată de lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-22,9%), lucrările de reparaţii capitale (-17,4%) şi lucrările de construcţii noi (-12,4%). În funcţie de tipul de construcţii, s-au consemnat scăderi la construcţiile inginereşti, cu 39,6%. Altfel, la clădirile nerezidenţiale şi la clădirile rezidenţiale, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 43,1%, respectiv cu 20,1%.

Tot la nivel comparativ, potrivit acelorași date, în august 2014 faţă de august 2013, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 17%. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi după cum urmează: lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (-22,5%), lucrări de reparaţii capitale (-15,4%) şi lucrări de construcţii noi (-12,5%). De asemenea, pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 37,5%, în timp ce la clădirile nerezidenţiale şi la clădirile rezidenţiale a crescut cu 35,5%, respectiv cu 33,9%.

Sursa datelor INS o reprezintă capitolul VAL (Valoarea lucrărilor de construcţii realizate în antrepriză, în ţară, pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii) din Cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în construcţii (CON TS), în conformitate cu Regulamentele Consiliului European, Parlamentului European şi Comisiei Europene cu privire la statisticile pe termen scurt.