Astfel, în primele patru luni ale acestui an, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 30.565 tone (minus 10,6%) faţă de perioada similară a anului trecut.
Scăderi ale producţiei s-au înregistrat la lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele), cu 1.539 tone (minus 3%), la brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (97% din producţia totală de brânzeturi), cu 457 tone (minus 2,2%) şi la unt cu 66 tone (minus 2,1%), conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.
În aprilie, mai mult lapte decât în martie
În luna aprilie 2011, comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 1.867 tone (plus 2,8%).
Scăderea producţiei, în luna aprilie 2011 comparativ cu luna precedentă, poate fi menţionată la: lapte de consum cu 3.657 tone (minus 17,7%), urmat de unt, cu 153 tone (minus 17%), de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele), cu 1.289 tone (minus 10,1%), de brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă, cu 203 tone (minus 3,7%) şi de smântâna de consum, cu 113 tone (minus 2,9%).
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în luna aprilie 2011 cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 10.151 tone (minus 12,7%).
Untul şi smântâna, în topul preferinţelor
Principalele produse lactate la care producţia a scăzut în luna aprilie 2011 comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2010 au fost laptele de consum, cu 1.528 tone (minus 8,3%), laptele acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele), cu 849 tone (minus 6,9%), şi brânzeturile inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă cu 63 tone (minus 1,2%).
Creşteri ale producţiei în luna aprilie 2011 comparativ cu luna aprilie 2010 au avut loc la unt cu 58 tone (plus 8,4%) şi la smântâna de consum cu 221 tone (plus 6,1%).