INS precizează că soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.
Legenda de interpretare a rezultatelor INS asupra indicelui de sold conjunctural sunt: până la ± 5% – relativă stabilitate;  de la ± 6% până la ±15% – creştere moderată, respectiv scădere moderată; de la ±16% până la ± 40% – creştere, respectiv scădere; peste ±40% – creştere accentuată, respectiv scădere accentuată.

În industria prelucrătoare se preconizează o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%), iar numărul de salariaţi va fi relativ stabil, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucrătoare și de +8% la întreprinderile foarte mari, cu peste 500 de salariați.

O creștere mult mai accentuată se va înregistra pentru fabricarea autovehiculelor de transport rutier (sold conjunctural +18%), fabricarea băuturilor (sold conjunctural +8%), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice şi fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (solduri conjuncturale +5%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează tot o creştere moderată în următoarele trei luni, cu un sold conjunctural de +11%.

Potrivit estimărilor din luna aceasta, în activitatea de construcţii se va înregistra în următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%) şi o relativă stabilitate a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +5%). Managerii estimează de asemenea o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere moderată a acestora, cu un sold conjunctural de +14%.

De asemenea, în sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat în luna iulie 2011 creşterea moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +8%), iar volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri va înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural +5%). Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural +1%). Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +21%).

Managerii din sectorul de servicii preconizează o crestere moderată (sold conjunctural +10%) și o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%). Preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +11%).

Anchetele INS s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative  în domeniul industriei prelucrătoare (2000 agenţi economici), construcţiilor (1610), comerţului cu amănuntul (2110) şi serviciilor (2492). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.