China a înregistrat duminică noi cazuri de coronavirus, întărind temerile legate de o recidivă a pandemiei în țara în care aceasta a apărut, la sfârșitul anului 2019. În același timp, mai multe țări europene se pregătesc să își redeschidă frontierele după au înregistrat un declin al bolii.

Contaminarea cu Covid-19 este în creștere în China. După mai multe cazuri noi anunțate sâmbătă, autoritățile au înregistrat duminică, 14 iunie, alte 57 de cazuri confirmate în 24 de ore, dintre care 36 la Beijing, cea mai mare cifră cotidiană din aprilie.

”Oamenii se tem”

Aceasta este o veste îngrijorătoare pentru restul lumii, care se teme de un al doilea val al epidemiei și, în timp ce pandemia continuă să facă ravagii în America Latină.

Datorită controalelor stricte, purtării unei măști și operațiunilor de izolare, epidemia a fost sub control în China, unde coronavirusul a apărut anul trecut la Wuhan.

Dar un nou focar de contaminare a fost detectat în sudul Beijingului, în piaţa angro Xinfadi, care vinde în special carne, pește și legume. O descoperire care a dus la închiderea a 11 zone rezidențiale din împrejurimi, sâmbătă, notează France 24.

„Oamenii se tem”, a spus pentru AFP un vânzător de fructe și legume dintr-o altă piaţă din oraș. „Măcelarii au fost nevoiți să închidă. Această boală este într-adevăr înspăimântătoare”.

Acest nou val de îngrijorare din China survine în timp ce în Europa, unde boala este în scădere accentuată, Germania, Belgia, Franța și Grecia restabilesc din 15 iunie libera circulație cu toate țările Uniunii Europene. Austria va face același luni, la miezul nopții.

Numărul pacienților scade în Europa

În Franța, președintele Emmanuel Macron a avut o alocuţiune solemnă duminică seară, în timp ce apelurile pentru accelerarea procesului de deschidere s-au înmulțit în ultimele zile în țară. Coronavirusul a ucis 29.398 de persoane în Franţa, dar numărul pacienților continuă să scadă.

În Italia, care și-a redeschis granițele începând cu 3 iunie, în ultimele zile au fost detectate două noi focare de coronavirus la Roma, unul într-un spital, celălalt într-o clădire ocupată ilegal.

La fel ca în Iran, al cărui președinte Hassan Rohani le-a reproșat, sâmbătă, concetățenilor săi respectarea deficitară a reglementărilor sanitare impuse de lupta împotriva noului coronavirus.

În total, Covid-19 a făcut peste 427.000 de morţi și a infectat peste 7,7 milioane de oameni pe planetă, potrivit unui raport întocmit de AFP din surse oficiale.