‘Într-o şedinţă lipsită de direcţie, leul a fost tranzacţionat în jurul nivelului mediu al intervalului 4,47-4,48/euro ieri, în volume relativ reduse. Un climat extern relativ calm a contribuit probabil la întărirea leului uşor dincolo de 4,47/euro în deschiderea şedinţei de azi şi credem că în contextul actual al pieţelor internaţionale am putea vedea moneda locală recuperând terenul pierdut faţă de cele regionale, leul având cea mai slabă evoluţie din regiune în ultima săptămână. Suntem aşadar optimişti în legatură cu perspectivele pe termen scurt ale leului şi ne aşteptăm să ajungă la 4,45/euro în următoarele zile’, se arată într-un raport al băncii, remis marţi AGERPRES. Analiştii ING fac referire în raport şi la licitaţia de titluri de stat de luni şi susţin că rezultatul a fost sub aşteptări întrucât MFP a vândut obligaţiuni pe trei ani în valoare de un miliard lei – suma planificată, la un randament maxim de 4,75%, mult peste prognoza ING de 4,60% sau cotaţiile bid din piaţa secundară de 4,55%. ‘Detaliile rezultatului sunt de asemenea negative, cererea totalizând 1,1 miliarde lei (al doilea cel mai scăzut raport al cererii faţă de oferta de titluri la licitaţiile din acest an), cu o diferenţă de 12 pb (puncte de bază-n.r.) între randamentul maxim şi cel mediu (o astfel de diferenţă a mai fost înregistrată în acest an numai la începutul lunii iunie, când au apărut temerile legate de temperarea stimulului monetar în SUA)’, se spune în raport.

De asemenea, analiştii ING precizează că acestea subliniază misiunea relativ dificilă a MFP în septembrie, când Ministerul şi-a propus nişte ‘planuri ambiţioase’: emisiuni nete de 800 milioane lei, de două ori mai mari decât media lunară din acest an, un volum pe licitaţie de 740 milioane lei faţă de 500 milioane lei în medie până acum anul acesta, în vreme ce maturitatea ponderată la volum a instrumentelor este de 4,2 ani faţă de 3,2 ani în ultimele trei luni.

‘Diferenţa mare dintre randamentul maxim şi cel mediu la licitaţia de ieri ridică nişte probleme pentru următoarele licitaţii ale MF, însă nu credem că randamentele datoriei publice în lei vor creşte semnificativ, întrucât este încurajator faptul că piaţa secundară cotează instrumentul de ieri în jurul randamentului mediu de la licitaţie şi mai credem şi că rezultatul ar putea fi o parte a procesului de realiniere a titlurilor de stat în lei cu pierderile recente ale celor regionale’, se mai menţionează în document. AGERPRES