Elisabeta Lipă, despre iregularitățile din pașaportul biologic al Simonei Halep

Președintele Federației Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a vorbit duminică, 21 mai 2023, despre al doilea caz de dopaj în care este implicată Simona Halep și a oferit explicații despre pașaportul biologic al sportivilor. Potrivit spuselor sale, în mod normal, „rezultatele nu vin atât de târziu, toate aceste lucruri trebuia să vină la pachet și apoi aștepta să afle data când considerau ei că este cazul să judece acest proces.”

„Pentru mine este ciudat și nu tărăgănarea pentru că se întâmplă să nu judeci rapid ca nu să-i dai șansa sportivului, fiindcă dacă își arată nevinovăția poate merge mai departe. Este curioasă treaba, de ce au dat acum acel comunicat cu pașaportul biologic pentru că – știu foarte bine, am participat și am făcut destule teste – rezultatele nu vin atât de târziu. Toate aceste lucruri trebuia să vină la pachet și apoi aștepta să afle data când considerau ei că este cazul să judece acest proces.

Așa, să dai cu lingurița la câteva luni distanță, este clar că oricât de tare ai fi psihic construit și oricât de mult ți-ai dori să revii în circuit, este foarte greu. Tot timpul în mintea ta ai senzația că te pregătești degeaba, neavând niciun rezultat. Simona trebuie să fie tare. În atâția ani de sport, eu nu am auzit pe nimeni, niciun sportiv căruia să i se ridice suspendarea când și proba B a fost confirmată pozitiv. Acum ține de cât de mult cooperezi cu tribunalul ca să primești o suspendare mai mică sau mai mare.

Doamne ajută să fie bine pentru că merită, eu cred că Simona nu avea de ce să apeleze la asemenea metode neortodoxe pentru un sportiv, având în vedere că ea și-a demonstrat nivelul de performanță când era pe val și nu luând aceste substanțe interzise când era pe un trend, zic eu, nu tocmai favorabil ei”, a declarat, duminică, Elisabeta Lipă, potrivit Gazetei Sporturilor.

Simona Halep este implicată într-un nou caz de dopaj

Declarația sa a fost făcută în contextul în care Simonei Halep i-au fost aduse noi acuzații de dopaj, care nu au legătură cu cazul în care este implicată de luni de zile. Totul a pornit de la pașaportul biologic, care este o metodă prin care agenţiile anti-doping monitorizează parametrii din sângele sportivilor pentru a identifica neregulile și se pare că, în cazul ei, au fost sesizate valori mai mari decât normalul.

„Înțelegem că anunțul de astăzi adaugă complexitate unei situații deja cunoscute. De la începutul acestui proces – și într-adevăr oricare altul la ITIA – ne-am hotărât să ne angajăm cu doamna Halep într-o manieră empatică, eficientă și oportună. Desigur, apreciem că există un mare interes al mass-media în aceste cazuri.

Ar fi nepotrivit ca noi să comentăm detaliile până la încheierea procesului, dar vom continua să ne implicăm cu tribunalul independent Sport Resolutions și cu reprezentanții doamnei Halep cât mai repede posibil”, a explicat, vineri, Nicole Sapstead, senior director anti-doping în cadrul Agenţiei Internaţionale de Integritate a Tenisului (International Tennis Integrity Agency – ITIA), potrivit Daily Mail.