Un medicament – denumit SNG001 – ar reduce riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19 cu 79%, potrivit rezultatelor preliminare date publicităţii luni de laboratorul britanic care-l produce, Synairgen, informează AFP. Acest tratament inhalat foloseşte interferon beta, o proteină naturală, implicată în răspunsul organismului la virusuri.

Studiul realizat de Universitatea din Southampton pe 101 de pacienţi conchide că pacienţii trataţi cu acest medicament au un risc cu 79% mai mic de a dezvolta forme severe ale bolii – care necesită un aparat pentru a respira sau fatale – decât cei care au primit un placebo. Pacienţii trataţi cu SNG001 au şanse de peste două ori mai mari de a se vindeca comparativ cu cei care au primit un placebo.

Trei dintre pacienţii (6%) trataţi cu placebo au murit, în timp ce niciun deces nu a fost raportat în rândul celor trataţi cu SNG001.

„Rezultatele confirmă credinţa noastră că interferonul beta are un potenţial imens ca tratament prin inhalare”

Studiul a fost efectuat pe un eşantion relativ mic de pacienţi şi nu a fost evaluat de alţi specialişti, dar el ar putea revoluţiona modul în care este tratat COVID-19. Richard Marsden, directorul general al Synairgen, consideră că ar putea fi vorba despre „un pas major înainte”.

„Rezultatele confirmă credinţa noastră că interferonul beta (…) are un potenţial imens ca tratament prin inhalare în vederea restabilirii răspunsului imunitar al plămânilor, ameliorând protecţia, accelerând recuperarea şi combătând impactul virusului SARS-CoV-2”, a precizat într-o declaraţie Tom Wilkinson, profesor de medicină respiratorie la Universitatea din Southampton, care a condus studiul.

Profesorul Stephen Holgate, co-fondator al Synairgen, a subliniat că acest tratament „restabileşte capacitatea plămânilor de a neutraliza virusul sau orice mutaţie a virusului sau co-infecţie cu un alt virus respirator, cum ar fi gripa sau RSV (un virus respirator comun – n.red.), aşa cum s-ar putea întâmpla iarna în cazul accelerării COVID-19”.

Până în prezent, un singur medicament, Dexametazona, a dovedit că poate ajuta persoanele infectate cu noul coronavirus. Un alt tratament, antiviralul Remdesivir, poate reduce durata spitalizării, dar nu şi mortalitatea.