De menționat este faptul că scandalul luiIonuț Cristache de la Televiziunea Română a început în urmă cu câteva săptămâni, iar decizia a aparținut noii conduceri a postului public, care a aprobat noua grilă a TVR.

Astfel,  în noua grilă, Ionuţ Cristache va fi pe post între orele 17:00 şi 18:00, de luni până joi. La ora la care era pe post inițial, de la ora 21:00, pe TVR 1 este difuzată „Tema zilei”, care până acum era o rubrică în timpul Telejurnalului.

Pentru că nu a primit niciun fel de lămurire din partea conducerii postului public, jurnalistul a decis să dea în judecată televiziunea națională, însă pe data de 23 iunie, Judecătoria Sectorului 1 a respins cererea pe fond, ca neîntemeiată.

În ceea ce privește motivele precizate de judecătorie, unul dintre argumentele reținute de instanță fiind că ora difuzării emisiunii nu este prevăzută în contract.

Ce prevede contractual lui Ionuț Cristache cu TVR

Libertatea a intrat în posesia contractului pe care jurnalistul îl are cu postul public. Documentul are șase pagini și conține mai multe condiții și obligații pe care părțile trebuie să le respecte.

De menționat este faptul că, principalul criteriu luat în calcul îl reprezintă audiența. Mai exact, conform punctului 3.3 din contract, „dacă la sfârșitul anului 2021, audiența lunară a emisiunii vizată de prezentul contract este îndeplinită, contractul se prelungește pentru încă șase luni prin act adițional. Dacă targetul audienței stabilit în prezentul contract nu este îndeplinit, contractul se renegociază”.

Totodată, un alt punct din contract prevede ca jurnalistul este informat că trebuie „să respecte întocmai programul stabilit și comunicat de către echipa SRTv”.

În ceea ce privește salarul, potrivit contractului prezentat de sursa citată, suma cu care este renumerat jurnalistul: 44.700 de lei brut lunar. Mai exact, anual jurnalistul încasează în jur de 100.000 de euro, contractul fiind pe drepturi de autor.

În contract mai  sunt prezente clauze care stabilesc penalizări, dar și bonusuri în funcție de rating. Astfel, pentru asigurarea unui rating mediu lunar al emisiunii sub cota de 35%, agreată, peste media stației, remunerația se va diminua cu 10% din venitul brut; pentru asigurarea unui rating mediu lunar al emisiunii mai mare cu 45% peste media stației, remunerația se va majora cu 10% din suma inițială; pentru asigurarea unui rating mediu lunar al emisiunii mai mare cu peste 50% peste media stației, remunerația se va majora cu 20%.

Cum poate fi reziliat contractul cu TVR

În același timp, trebuie menționat fatpul că în cadrul TVR există și o comisie de evaluare care are rolul de a verifica lunar dacă persoanele își îndeplinesc clauzele contractuale.

Ionuț Cristache a reușit să își bifeze clauzele, scrie Realitatea, iar pe unele le-a și depășit, fiind remunerat suplimentar.

„Mutarea orei emisiunii la ora 17:00, plecând de fiecare dată dintr-o audiență extrem de mică, de cele mai multe ori din 0,0%, este rețeta prin care TVR va renegocia contractul cu Cristache, care cel mai probabil va fi refuzat și va duce automat la plecarea jurnalistului de la postul public de televiziune”, a declarat pentru Libertatea o sursă din TVR care cunoaște speța.

În ceea ce privește reziliera contractului, potrivit sursei citate, acesta poate fi încheiat pentru „aprecieri defăimătoare la adresa SRTv”.

„SRTv poate rezilia unilateral contractul, pe baza unei notificări prealabile, fără intervenția instanței judecătorești dacă cedentul face aprecieri defăimătoare la adresa SRTv, a conducerii, produselor, serviciilor sau politicilor de media sau la adresa contractorilor ori subcontractorilor SRTv-ului”, se arată în contract.

Ionuț Cristache a fost contactat de Libertatea, însă a refuzat să facă comentarii pe marginea contractului, clauzelor din el și situației în care se află în acest moment.

Îmi cer scuze, dar nu vreau să comentez absolut nimic. Nu vreau să fac niciun fel de declarație. Sunt destul de vizat în această perioadă, așa că cea mai bună decizie este tăcerea. Vă mulțumesc pentru înțelegere”, a spus acesta.