Informația momentului despre pensii! CCR a spus clar

Anunț important despre pensii! Luni, pe data de 11 septembrie, președintele CSM Daniel Grădinaru a vorbit despre legea pensiilor speciale, subliniind faptul că nu se respectă decizia CCR.

”Nu respectă decizia CCR. S-au dat interpretări restrictive. S-a prezentat astăzi o variantă redusă de schimbări față de ce s-a hotărât în decizia CCR și ceea ce era de așteptat. Practic, s-a spus că ce nu este prevăzut expres în decizia CCR, nu putem modifica și rămâne așa cum a fost scris inițial.

Trebuie spus că CCR nu poate să legifereze, nu poate să spună cum trebuie să fie, spune de ce este neconstituțional un text de lege. De aceea, această interpretare este total greșită. Dacă se vrea să se închidă acest capitol cu pensiile, ar trebui să se citească cu atenție decizia CCR și să acționeze în consecință pentru a evita o nouă decizie a CCR pe actul normativ care urmează să fie adoptat și, în felul acesta, ar evita și tergiversarea unei legi a pensiilor”, a declarat acesta pentru DC News.

Pensiile magistraților nu sunt compatibile cu contributivitatea

Potrivit judecătorului, parlamentarii nu au înțeles că ”la pensiile de serviciu ale magistraților nu se poate vorbi despre contributivitate, pentru că sunt incompatibile”.

”CCR a spus foarte clar că pensia trebuie să fie la un nivel cât mai apropiat de salariul în plată la momentul pensionării”, a explicat președintele CSM, avertizând cu privire la riscul să nu fie îndeplinit jalonul din PNRR.

Daniel Grădinaru
Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Se caută o soluție pentru pensiile magistraților

Tot luni, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, s-a întâlnit cu comisarul european pentru justiție, Didier Reynders. Cei doi au discutat despre ridicarea MCV-ului, amendamentele legii pensiilor de serviciu pentru magistrați și despre noul sistem de investigare a infracțiunilor de corupție din sistemul judiciar.

„În cursul zilei de 10 septembrie 2023, în marja reuniunii miniştrilor de justiţie din statele membre ale Consiliului Europei, la Riga, ministra justiţiei a avut o întâlnire cu comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders. Partea română a afirmat că recomandările din Raportul privind statul de drept 2023, precum şi cele de la Comisia de la Veneţia, sunt în curs de analiză. Aşteptăm, totodată, analiza legilor justiţiei, realizată de către Comisie în jalonul PNRR 423. Un alt subiect de interes pentru comisar a fost reprezentat de amendamentele la legea pensiilor de serviciu pentru magistraţi”, a informat, luni, Ministerul Justiției.

Ce este MCV?

Atunci când au aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată. De aceea, Comisia Europeană a instituit mecanismul de cooperare și de verificare (MCV), o măsură tranzitorie prin care să poate ajuta cele două țări să remedieze aceste probleme.

Comisia Europeană continuă să evalueze evoluția Bulgariei și a României, după aderarea la UE pentru a le ajuta să-și dezvolte și să-și eficientizeze sistemele administrative și judiciare, astfel încât să-și poată îndeplini obligațiile aferente statutului de membru al UE și să poată asigura aplicarea corectă a legislației, politicilor și programelor europene.

Reforma sistemului judiciar și combaterea corupției și a criminalității organizate sunt aspecte foarte importante în primul rând pentru cetățenii români și bulgari. Odată atinse obiectivele în domeniu, ei își vor putea exercita pe deplin drepturile care le revin în calitate de cetățeni europeni, scrie pe site-ul oficial al Comisie Europene.