Echipa comună de experţi chinezi şi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care a realizat o anchetă la Wuhan, încercând să desluşească misterul apariţiei COVID-19, a venit, marţi, cu o informaţie dezamăgitoare.

Ce animal s-a aflat la originea SARS-CoV-2?

Experţii OMS afirmă că „nu a fost identificat încă” animalul aflat la originea noului coronavirus.

O echipă internaţională de experţi chinezi şi din cadrul OMS, care a realizat o anchetă la Wuhan, în centrul Chinei, cu privire la originea COVID-19, a anunţat marţi că nu a găsit indicii cu privire la prezenţa noului coronavirus în acest oraş înainte de apariţia acestuia, în decembrie 2019 şi că nu au identificat animalul aflat la originea bolii.

„Nu există probe suficiente (…) pentru a stabili dacă SARS-CoV-2 s-a răspândit la Wuhan înainte de decembrie 2019”, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful delegaţiei chineze, Liang Wannian.

Oraşul din centrul Chinei – care a fost o vreme epicentrul epidemiei COVID-19 – a fost primul loc din lume în care s-au înregistrat cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Pandemia de COVID-19 s-a soldat, până în prezent, cu peste 2,3 milioane de morţi în lume şi mai bine de 107 milioane de infectări.

Transmiterea virusului de la animal la om este probabilă, însă acest animal „nu a fost identificat încă”, a mai precizat Liang Wannian.

OMS nu este de acord cu teoria virusului scăpat din laborator

Noul coronavirus probabil că nu a „scăpat” dintr-un laborator chinez, iar cel mai probabil a fost transmis la om printr-o specie intermediară, a mai precizat marţi Peter Ben Embarek, expert în cadrul OMS, potrivit news.ro.

Embarek, expert OMS în securitate alimentară şi boli animale, a prezentat marţi un rezumat al anchetei unei echipe a Organizaţiei cu privire la originea noului coronavirus în oraşul chinez Wuhan.

Institutul de Virusologie din Wuhan a colectat numeroase eşantioane ale acestui virus, un lucru care a condus la acuzaţii – nedovedite – cu privire la faptul că s-ar afla la originea pandemiei, prin „scăparea” virusului în oraş.

China respinge ferm această acuzaţie şi a răspândit, la rândul său, teorii potrivit cărora virusul ar proveni din alte părţi.

Experţi veniţi din zece ţări au vizitat, la Wuhan, în afară de Institutul de Virusologie, spitale, institute de cercetare, o piaţă tradiţională legată de epidemie şi alte locuri.