Un expert rus susține că, într-adevăr, piaţa de fructe de mare Huanan situată în Wuhan, China, ar fi putut face posibilă răspândirea noului coronavirus, dar acest lucru nu înseamnă că virusul a apărut acolo, scrie Xinhua, citată de Agerpres.

Mai exact, potrivit acestuia, nu există dovezi clare care să ateste faptul că virusul a apărut acolo.

„Nu există dovezi că virusul a apărut acolo”, însă „ipotetic, există toate condiţiile pentru răspândirea virusului în acel loc”, a spus Vladimir Dedkov, membru al echipei de experţi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care desfăşoară o anchetă în oraşul Wuhan asupra originii pandemiei de Sars-CoV-2, citat de Sputnik.

De menționat este faptul că, vestita piaţă de fructe de mare a fost asociată cu un focar iniţial de cazuri de COVID-19, însă oamenii de ştiinţă nu au ajuns deocamdată la o concluzie clară cu privire la rolul pe care aceasta l-a jucat în pandemie.

Cum a apărut noul coronavirus

Totodată, Dedkov a infirmat teoria unei scurgeri a virusului din Institutul de Virusologie din Wuhan în timpul unei vizite efectuată miercuri la această instituţie, împreună cu alţi nouă experţi ai OMS.

„Desigur, a fost important pentru misiunea noastră să vizităm această instituţie, să vorbim cu colegii noştri şi să vedem cum este organizat totul acolo”, a spus expertul. „Laboratorul este perfect echipat”, a spus el. „Mi-e greu să-mi imaginez că de acolo s-ar fi putut scurge ceva”, a adăugat Dedkov.

De cealaltă parte, șeful echipei de experţi ai OMS, Peter Ben Embarek, a părut să excludă ipoteza scăpării virusului dintr-un laborator, spunând că acest lucru ar fi un „excelent scenariu” de film.

Declarațiile acestuia au venit în contextul în care echipa OMS s-a deplasat miercuri la Institutul de Virusologie din Wuhan, în centrul Chinei, acuzat, în special de fostul preşedinte american Donald Trump, că a lăsat virusul să scape din unul dintre laboratoarele sale, accidental sau nu.

Trebuie menționat faptul că, din 2012, Institutul de Virusologie din Wuhan dispune de un laborator de înaltă securitate P3 (de la ‘patogen de clasa a 3-a’) care analizează virusuri, în special coronavirusuri. Instituţia deţine, de asemenea, un P4 (pentru patogeni şi mai periculoşi). Este un laborator cu o securitate şi mai mare, care poate găzdui tulpini precum Ebola şi pe care OMS l-a vizitat de asemenea.

Delegaţia OMS ar urma să îşi încheie săptămâna viitoare misiunea la Wuhan. Embarek a subliniat în acest sens că „nu vor exista răspunsuri complete asupra originii virusului, dar va fi un prim pas bun”.