Pandemia de coronavirus face ravagii pe tot globul de mai bine de un an de zile, iar odată cu trecerea timpului noi variante ale virusului au fost decoperite. Un oficial britanic a venit cu o serie de precizări șocante.

Acesta a declarat că în lume circulă în momentul de faţă circa 4.000 de variante ale noului coronavirus care provoacă COVID-19 şi de aceea toţi producătorii de vaccinuri, inclusiv Pfizer şi AstraZeneca, încearcă să-şi îmbunătăţească vaccinurile deja produse, informează Reuters, citată de Agerpres.

„Este foarte improbabil ca vaccinul actual să nu fie eficace în privinţa variantelor, fie ele din Kent (comitat din Anglia), fie altele, mai ales când este vorba de îmbolnăviri grave şi spitalizare”, a susţinut pe Sky News Nadhim Zahawi, subsecretar de stat responsabil pentru implementarea vaccinurilor anti-COVID-19.

„Toţi producătorii, Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca şi alţii analizează cum îşi pot îmbunătăţi vaccinurile pentru a se asigura că suntem pregătiţi pentru orice variantă – sunt circa 4.000 de variante în lume de COVID-19 în momentul de faţă”, a subliniat oficialul britanic.

Adevărul despre coronavirus

De cealaltă parte însă, British Medical Journal preciza că doar o mică minoritate din variantele de virus apărute prezintă probabil mutaţii importante şi pot modifica virusul în mod apreciabil.

„Avem cea mai mare industrie de secvenţiere a genomului – avem circa 50% din industria mondială de secvenţiere a genomului – şi ţinem un registru al tuturor variantelor, aşa încât suntem gata să răspundem, fie în toamnă, fie mai târziu – la orice provocare pe care ar putea-o aduce virusul şi să producem următorul vaccin”, a conchis Zahawi.

Bilanțul total al pandemiei arată sumbru. Potrivit cifrelor Universităţii de Medicină Johns Hopkins, noul coronavirus numit de oamenii de ştiinţă SARS-CoV-2 a ucis de la depistarea sa, la finele lui 2019, mai mult de 2,2 milioane de oameni dintr-un total de peste 104 milioane de oameni infectaţi, din populaţia globală de 7,7 miliarde.