Supraviețuitorii COVID-19 au un risc crescut de deces de aproape 60%, într-o perioadă de șase luni de la infectare, comparativ cu persoanele neinfectate, potrivit unui studiu publicat de revista Nature. Acesta este echivalentul a aproximativ opt decese suplimentare, la 1.000 de pacienți, pe parcursul a șase luni.

„Când luăm în considerare decesele COVID-19, totalul deceselor este de fapt mult mai mare ”, afirmă Ziyad Al-Aly, director al Centrului de Epidemiologie Clinică de la Universitatea Washington, autorul principal al studiului.

El a declarat că cele mai multe decese cauzate de complicațiile pe termen lung COVID-19 nu sunt înregistrate ca decese COVID-19. Așadar, „ceea ce vedem acum este doar vârful aisbergului”, afirmă expertul.

Al-Aly și echipa sa de cercetare au folosit datele din bazele de date electronice ale Departamentului Veteranilor din SUA.

Studiul a implicat peste 87.000 de pacienți cu COVID-19. 74.435 au supraviețuit în primele 30 de zile după diagnostic și nu au fost spitalizați. În plus, studiul a inclus 13.654 pacienți spitalizați cu COVID-19 și 13.997 care au fost spitalizați cu gripă.

Toți pacienții au supraviețuit cel puțin 30 de zile după internarea în spital, iar analiza a inclus încă șase luni, perioada în care au fost urmăriți cei care s-au externat.

COVID-19 poate ucide chiar și după luni de la recuperare

Raportul a arătat că chiar și acei pacienți care nu au fost spitalizați cu boli severe ar putea suferi complicații după cîteva luni. Printe ele: afecțiuni respiratorii, boli ale sistemului nervos, tulburări de sănătate mintală, tulburări metabolice, afecțiuni cardiovasculare și gastrointestinale.

„Chiar și persoanele cu boli ușoare, dar care au fost infectate cu COVID și păreau în regulă doar cu febră și tuse, după câteva luni au suferit un accident vascular cerebral, afecțiune legată de COVID”, a spus Al-Aly. „Riscul este mic, dar nu este de ignorat”.

Riscul de deces și unele probleme de sănătate asociate au crescut odată cu severitatea bolii și au arătat că pacienții spitalizați, care au fost internați la terapie intensivă, au cel mai mare risc de complicații de sănătate și deces.

Dintre cei 1000 de pacienți spitalizați cu COVID-19 și care au supraviețuit după primele 30 de zile de boală, au existat 29 de decese în următoarele șase luni. Un risc crescut de deces cu aproape 50%, comparativ cu supraviețuitorii gripei, arată studiul.

Al-Aly a spus că, deocamdată, singura soluție pentru a opri aceste efecte rămîne imunizarea. „Cel mai bun mod de prevenire a infectării cu Covid este prevenirea COVID. Cel mai bun mod de a preveni COVID este vaccinarea ”, a spus el.

Potrivit Jerusalem Post, în primele trei luni ale campaniei de vaccinare din Israel, au fost raportate aproximativ 62 de cazuri de miocardită sau pre-miocardită, majoritatea la persoane cu vârsta sub 30 de ani. Peste 5,3 milioane de israelieni au primit pînă acum cel puțin o doză de vaccin.