Conform acestor estimări, inflația în zona euro este la cel mai redus nivel din acest an și se îndepărtează de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

De asemenea, cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiștilor, care mizau pe o creștere anuală a prețurilor de 1,2% în zona euro.

Potrivit Eurostat, în iunie cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la energie (cu o creștere anuală de 1,9%, după un avans de 4,5% în mai), urmate de prețurile la servicii (1,6%, comparativ cu 1,3% în mai), prețurile la alimente, alcool și țigări (1,4%, comparativ cu 1,5% în mai).

Inflația de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile precum energia și alimentele, a crescut la 1,1% în iunie, față de 0,9% în mai.

Luna aceasta, Banca Centrală Europeană (BCE) a revizuit în scădere estimările privind inflația pentru a reflecta declinul prețului țițeiului. Rata inflației se va situa la 1,5% în 2017 și la 1,3% în 2018, comparativ cu prognoza din martie, de 1,7% și, respectiv, 1,6%, dar sub ținta BCE de sub 2%.

Banca Centrală Europeană a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară și programul de achiziții de active, susținând că inflația de bază nu dă semne convingătoare de redresare. Președintele BCE, Mario Draghi, a apreciat că există semne care arată o creștere a prețurilor în zona euro, dar acestea nu sunt suficiente pentru ca BCE să își modifice politica monetară. "Nu avem suficiente dovezi care să ne modifice evaluarea privind perspectiva de inflație și nici nu avem suficientă încredere că inflația se va îndrepta spre ținta noastră într-o manieră durabilă și sustenabilă", a spus Draghi.

Agerpres