Rata anuală a inflaţiei în luna august 2013 a fost de 3,67%.

Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (octombrie 2012 – septembrie 2013) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2011 – septembrie 2012), determinată pe baza IPC este 4,8%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,1%.

Preţurile alimentelor au scăzut cu 1,8%, cele ale mărfurilor nealimentare au rămas relativ stabile, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%.
În cazul pâinii, preţurile au scăzut faţă de august cu 11,5%, iar pentru categoria "produse de morărit şi panificaţie" reducerea a fost de 8,8%. Ouăle s-au scumpit însă cu 3,3%, iar legumele cu 2%, conform unui comunicat al INS.

Potrivit INS, în luna septembrie 2013, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut cu 1,8%, preţurile mărfurilor nealimentare au rămas relativ stabile, în timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,4%.

Rata medie lunară a inflaţiei în primele nouă luni din 2013 a fost de 0,1%, faţă de nivelul de 0,4% consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Banca Naţională a României (BNR) a modificat în jos, la 3,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, la fel ca şi la finele anului viitor. Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflaţie de 3,2%. Ţinta de inflaţie pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

”Probabil că la sfârşitul lui septembrie, să zicem chiar mai devreme, inflaţia va intra în interval, intervalul de variaţie în jurul ţintei multianuale de 2,5% şi se va menţine în acest interval până la sfârşitul perioadei de proiecţie, în trimestrul II 2015”, a declarat, în august, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu cu ocazia prezentării raportului asupra inflaţiei. AGERPRES