Cifra confirmă încetinirea creşterii inflaţiei constată de la începutul lui 2012 şi care a fost întreruptă doar în lunile august şi septembrie.

Dintre principalele componente ale inflaţiei, energia ar urma să cunoască rata anuală cea mai ridicată, de 5,2%, înregistrând totuşi o diminuare faţă de noiembrie, când a fost de 5,7%.

Apoi urmează ‘alimentele, băuturile alcoolice şi tutunul’, cu o inflaţie de 3,1%, aproape la acelaşi nivel ca în noiembrie, când era de 3%.

Rata inflaţiei ar urma să crească uşor, la 1,8% faţă de 1,6% în noiembrie, şi să rămână stabilă pentru bunurile industriale, la 1,1%.

Acest nivel al inflaţiei nu ar trebui să determine Banca Centrală Europeană (BCE) să ridice rata dobânzii, chiar dacă inflaţia depăşeşte de 25 de luni pragul de 2% vizat pe termen mediu de instituţia monetară, comentează agenţiile internaţionale de presă.

BCE este de fapt mai preocupată de creşterea din zona euro, intrată în recesiune în al 3-lea trimestru din 2012 şi anticipează în prezent un recul al PIB-ului de 0,3% în 2013. La începutul lui decembrie, BCE a lăsat principala sa rată directoare neschimbată la 0,75%, cel mai scăzut nivel istoric înregistrat din luna iulie.

SURSA: Agerpres