”Am susţinut la Bruxelles că preţul energiei este prea mare şi, dacă nu va scădea, produsele din UE nu vor mai fi competitive în faţă unora din SUA sau China. De la 1 decembrie, industria mare consumatoare de energie va beneficia de aceste avantaje”, a explicat Niţă.

El a adăugat că acest lucru se va reflecta şi în creşterea competitivităţii produselor româneşti şi europene. Comisia Europeană a constatat, săptămâna trecută, că schema României de reducere a certificatelor verzi, constând în diminuarea contribuţiilor anumitor consumatori energointensivi la finanţarea energiei din surse regenerabile, respectă normele UE privind ajutoarele de stat.

Potrivit concluziilor Comisiei, compensarea parţială a costurilor legate de finanţarea sprijinului pentru energia din surse regenerabile este necesară pentru a asigura competitivitatea marilor consumatori industriali, fără a distorsiona în mod nejustificat concurenţa pe piaţa unică.

Potrivit ministrului Economiei, Constantin Niţă, România este primul stat membru al Uniunii Europene pentru care Comisia Europeană a adoptat decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat fără deschiderea vreunei investigaţii.

”România este primul stat membru al UE pentru care, în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru protecţia mediului şi energie pentru perioada 2014-2020, publicate în luna aprilie 2014, Comisia Europeană a adoptat decizia de autorizare a schemei de ajutor de stat fără deschiderea vreunei investigaţii. Aprobarea schemei suport iniţiate de Ministerul Economiei reprezintă o confirmare a necesităţii susţinerii industriei europene în vederea păstrării competitivităţii marilor consumatori industriali. Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani, urmând a fi aplicată de la 1 decembrie 2014 până la 31 decembrie 2024”, spunea Constantin Niţă.