Piaţa mondială de software şi servicii va consemna, în acest an, o creştere nesemnificativă, de 1%, şi aceea datorată investiţiilor sectorului public şi celor ale companiilor de utilităţi.

Optimizarea va fi cuvântul- cheie în acest an în ceea ce priveşte proiectele de pe piaţa de software şi servicii. Totuşi, pe fondul unei oarecare reveniri a economiei la nivel mondial, se aşteaptă primele noi investiţii după perioada de recesiune, arată un studiu al Pierre Audoin Consultants (PAC). Companiile producătoare care dezvoltă aplicaţii adresate acestei nevoi de optimizare pe care o resimt aproape toate segmentele economiei vor avea de câştigat în următorii ani. „Pentru utilizatorul final, optimizarea rămâne cel mai important proces legat de investiţiile în IT”, spune Christophe Châlons, analist-şef la PAC. „Ca şi în 2009, acest proces va îmbrăca diferite aspecte, printre care şi consolidarea şi virtualizarea infrastructurii la nivel de servere”. Totodată, potenţialii clienţi pentru software şi servicii asociate vor deveni şi mai selectivi, iar această tendinţă poate fi speculată de diferiţi dezvoltatori de nişă. „Piaţa mondială este dominată de sisteme de raportare complexe, care s-au dovedit a fi greu de înţeles, în timp ce multe din funcţionalităţi sunt subutilizate sau evitate, întrucât sistemul nu se adaptează nevoilor zilnice ale majorităţii utilizatorilor”, consideră Ştefan Păun, director general Advantage Software Factory. Compania a dezvoltat, printre altele, produsul de raportare NextReports, cea de-a treia linie de business cu care va ieşi pe piaţa internaţională, speculând această nişă.

Cu ochii pe aplicaţiile mobile

Analiştii PAC consideră că, în special în Europa, proiectele open-source vor câştiga teren, mai ales în segmentul de cloud computing (software livrat sub formă de servicii sau aplicaţii care rulează în afara perimetrului fizic al companiei-client, pe serverele companiei furnizoare). „Dezvoltările recente în domeniul internetului mobil şi creşterea puternică înregistrată de vânzările de smartphones vor împinge companiile să-şi extindă aplicaţiile astfel încât să acopere cât mai bine platformele mobile şi cererile clienţilor în acest segment”, spune analistul Frédéric Giron de la PAC. „Spre exemplu, ne aşteptăm ca proiectele dezvoltate în jurul aplicaţiilor de plăţi electronice prin intermediul telefonului mobil să crească puternic odată cu apariţia primelor semne de redresare economică”, adaugă Giron.

Creştere minusculă

Sectoarele economiei se vor raporta diferit la ofertele de pe piaţa de software şi servicii. Industria producătoare, în special cele auto, metalurgică şi  chimică, a avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei. „Pentru acestea, focusul în 2010 va rămâne pe eficientizare pe termen scurt, prin consolidare şi standardizare a activelor şi proceselor, în special prin outsourcing”, consideră Christophe Châlons. Potrivit PAC, industria producătoare şi retailul vor fi, la nivel global, singurele sectoare care în 2010 vor investi în IT mai puţin decât anul trecut. Sectorul public va consemna, alături de companiile din utilităţi, cea mai mare creştere a cheltuielilor IT, (de 3,3%, ­respectiv 3,4%) faţă de 2009 şi va fi şi cel mai mare client al pieţei, cu 148 de miliarde de euro, în 2010, din totalul de 625 de miliarde de euro al pieţei mondiale de software şi servicii. Spre deosebire de anul trecut, sectorul bancar îşi va majora şi el investiţiile în IT cu 1,2%, la fel şi asigurările, transporturile (+1%) şi telecomul (+1,8%). Per ansamblu, piaţa mondială de soft şi servicii va avansa în acest an cu doar 1%.

625 de miliarde de euro va fi valoarea din acest an a pieţei mondiale de software şi servicii, potrivit Pierre Audoin Consultants

Piaţa mondială de soft şi servicii (mld. euro)

După scăderea importantă de anul trecut, piaţa de soft şi servicii asociate va consemna, în următorii ani, o creştere modestă şi va depăşi abia în 2011 valorile atinse în 2008.

197-47619-17_grafic_06.jpg