Industria prelucrătoare, construcţiile, comerţul cu amănuntul şi sectorul de servicii vor avea o tendinta de crestere in perioada iunie – august comparativ cu cele trei luni anterioare, estimeaza managerii din aceste domenii in cadrul anchetelor de conjunctura desfasurate de Institutul National de Statistica. 

Industria prelucratoare va creste cu 26% in perioada iunie-august,  numărul de salariaţi din domeniu va avea în continuare o tendinţă de stabilitate iar preţurile produselor industriale vor înregistra o creştere de 11%, estimeaza managerii din industrie.  

Volumul productiei din sectorul de constructii va înregistra o crestere de 48%, numarul de salariati va creste cu 25% atât pe ansamblul sectorului cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor, iar creşterea preţurilor lucrărilor de construcţii va fi de 28% in urmatoarele luni. 

In comertul cu amanuntul, managerii societăţilor comerciale estimează pentru următoarele trei luni ale anului o crestere de 31%. Angajatorii prognozează pentru următoarele 3 luni o tendinţă de uşoară creştere cu 8% a numărului de salariaţi din acest sector.              

Conform estimărilor din luna iunie 2007, cererea de servicii (cifra de afaceri) îşi va menţine pentru următoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent si va creste cu 23%.

Situaţia economică din sectorul de servicii, în ultimele trei luni, a fost apreciată ca fiind bună, atât pe total activitate (sold conjunctural +27%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor. Pe primul loc în aprecierea creşterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situează întreprinderile mari (250-499 salariaţi) şi foarte mari (500 salariaţi şi peste). În sectorul de servicii se estimează pentru  următoarele 3 luni menţinerea creşterii numărului de salariaţi.

 

Sursa: Capital 28 Iunie 2007