‘Este de remarcat pesimismul în ceea ce priveşte mediul macroeconomic global, 74 la sută dintre participanţi considerând condiţiile macroeconomice globale ca având un impact negativ asupra evoluţiei economiei locale şi, de asemenea, schimbarea anticipaţiilor referitoare la rata inflaţiei şi ratele de dobândă pe termen scurt, participanţii la sondaj anticipând reducerea ambelor variabile macroeconomice’, arată sondajul CFA, remis, marţi, AGERPRES.

Indicatorul de încredere macroeconomică are valori între zero (lipsa încrederii) şi 100 de puncte (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii, anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează şi anticipaţiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Indicatorul condiţiilor curente a fost de 19,5, iar indicatorul anticipaţiilor a înregistrat valoarea de 40,9 puncte, iar în ceea ce priveşte paritatea leu-euro, pe un orizont de 6 luni, valoarea este de 4,45 lei la un euro, faţă de 4,5 în exerciţiul anterior, iar pentru 12 luni este de 4,5 la unu, faţă de 4,52 în luna anterioară.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (SUA). CFA România este una dintre cele 136 de societăţi membre ale CFA Institute.

CFA România are peste 140 de membri.