Legume otrăvite cu substanțe toxice: decizia care a stârnit controverse

Magistrații Judecătoriei Pogoanele au pronunțat condamnări cu suspendare pentru cinci inculpați trimiși în judecată într-un dosar cu implicații grave asupra siguranței alimentare, aceștia folosind substanțe toxice în stropirea legumelor.

Inculpații au fost acuzați că ar fi folosit, în mod intenționat, substanțe chimice neomologate și toxice pentru stropirea legumelor cultivate în solarii. Produsele erau destinate vânzării către populație, în ciuda riscurilor evidente pentru sănătate.

Procurorii au susținut că cei cinci inculpați știau exact ce substanțe folosesc și cât de periculoase erau acestea. În rechizitoriul întocmit, s-a subliniat că aceștia cultivau legume pentru propriul consum în solarii diferite, evitând utilizarea substanțelor periculoase asupra acestora.

Deși existau semne clare privind conștientizarea riscurilor, inculpații au continuat să livreze populației legume stropite cu chimicale.

substante toxice, chimicale legume, stropit legume
SURSA FOTO: Dreamstime

Pedepse blânde, deși acuzațiile sunt grave

În ciuda faptelor descrise, instanța a optat pentru condamnări cu suspendare în toate cele cinci cazuri. Într-unul dintre cazuri, judecătorii au stabilit o pedeapsă de trei ani de închisoare, rezultată prin contopirea altor sentințe, dar executarea a fost suspendată sub supraveghere, pentru o perioadă de patru ani.

Alte pedepse au fost de 2 ani și 4 luni, 1 an și 10 luni, sau 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare, în funcție de gravitatea faptelor și istoricul penal al fiecărui inculpat.

Magistrații au dispus și confiscarea substanțelor toxice descoperite, precum și obligarea inculpaților la plata cheltuielilor de judecată. Sentințele nu sunt definitive și pot fi atacate prin apel.

„Condamnă pe inculpatul (…) fără antecedente penale, la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă calificată (…) Condamnă pe inculpatul (…), la pedeapsa de 1 an şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii trafic de produse sau substanţe toxice în formă continuată. (15 acte materiale) Condamnă pe inculpatul (…), fără antecedente penale, la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri.

Constată că infracţiunile au fost săvârşite în concurs (…) contopeşte pedepsele principale aplicate în prezenta cauză, urmând a aplica pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care se adăugă un spor de 1 an închisoare (o treime din suma celorlalte două pedepse, respectiv 3 ani închisoare), inculpatul urmând să execute o pedeapsă de 3 ani închisoare (…) Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani”, se menționează în decizia instanței.

Substanțe periculoase, etichete în limbi străine și lipsa autorizațiilor

Potrivit anchetatorilor, substanțele folosite erau fie interzise, fie neomologate în România. Printre acestea se numărau produse de protecție a plantelor cu etichete în limba turcă, precum „Canprin” și „Ethrel”, care aveau efect de coacere accelerată.

Aceste produse erau utilizate pentru grăbirea recoltării tomatelor și castraveților, dar nu aveau aviz de la autoritățile competente.

„Dintre substanţele toxice pe care persoanele menţionate le ofereau spre comercializare (…) o substanţă de protecţia plantelor denumita ‘Canprin, aflată în recipient din plastic cu inscripţii în limba turcă, produs neomologat în România, o substanţă de protecţie a plantelor cu efect de coacere timpurie a tomatelor şi a castraveţilor vândută drept ‘Ethrel’, cu etichete cu inscripţii în limba turcă, ‘Maysal 48 SL’, produs neomologat în România.

Inculpaţii erau conştienţi de pericolele la care s-ar fi expus dacă ar fi consumat legumele pe care le deţineau în solarii, deşi urmau să comercializeze aceste legume către populaţie, menţionând că ‘ei nu vor mânca roşii până la vară’. Aceştia erau dezinteresaţi de urmările pe care le-ar fi putut produce acele legume consumatorilor, înfiinţând şi culturi separate, doar pentru consumul propriu, pe care nu le stropeau cu substanţe”, au precizat procurorii în dosar.

Cei implicați nu doar că știau pericolul, dar evitau să consume din propriile culturi destinate comercializării. „Ei nu vor mânca roşii până la vară”, ar fi declarat unul dintre inculpați, potrivit documentelor anchetei.

Avizul Ministerului Sănătății confirmă pericolul

În cadrul anchetei, procurorii au cerut un punct de vedere oficial din partea Ministerului Sănătății privind efectele substanțelor utilizate.

Raportul transmis a confirmat că majoritatea substanțelor erau neomologate și prezentau un grad ridicat de toxicitate pentru consumul uman.

Această concluzie întărește acuzațiile aduse celor cinci persoane, iar anchetatorii consideră că faptele lor au pus în pericol sănătatea publică. Cu toate acestea, instanța a considerat că suspendarea executării pedepselor este suficientă, o decizie care a stârnit numeroase reacții în rândul opiniei publice.