În condiţiile în care 1,7 milioane de lucrători traversează frontierele interne europene în fiecare zi, iar anual se înregistrează 57 de milioane de deplasări transfrontaliere, orice oră de aşteptare la graniţe va avea un cost, a atras atenţia şeful CE, citat de Reuters. 

'Una după alta închidem frontierele şi, odată ce vor fi închise, vom constata că va exista un cost economic uriaş', a subliniat el. 

'Dacă vom închide graniţele, dacă piaţa internă începe să sufere (…), atunci într-o zi ne vom întreba dacă avem cu adevărat sau nu nevoie de o monedă comună dacă nu mai există piaţă unică, nici libertate de mişcare a lucrătorilor', a avertizat Juncker. 

Chiar dacă 3 miliarde de euro reprezintă o sumă relativ modestă din totalul schimburilor comerciale anuale între cele 28 de state membre, cifrate la circa 2.800 miliarde de euro, Juncker şi cancelarul german Angela Merkel au făcut amândoi legătura între viitorul monedei euro şi închiderea graniţelor în ultimele săptămâni. 

Adoptând o tactică aparent şocantă de a combate reacţiile puternic naţionaliste faţă de migraţie, Juncker a avertizat săptămâna trecută, în prima sa conferinţă de presă din 2016, că pentru cetăţeni va fi mai dificil să-şi găsească locuri de muncă, iar euro 'nu are rost' într-o Europă în care oamenii nu pot călători liber. 

La rândul său, cancelarul german a calificat Europa ca 'vulnerabilă', Angela Merkel afirmând că soarta monedei euro este 'direct legată' de rezolvarea crizei migraţiei. 

În Parlamentul European, Juncker a citat datele Comisiei Europene care estimează la 3 miliarde de euro costul anual al închiderii frontierelor, menţionând şi că, potrivit unor estimări independente, închiderea podului între Danemarca şi Suedia ar putea provoca pierderi economice de 300 milioane de euro anual. 

Începând de anul trecut, Comisia Europeană lucrează la o serie de reforme, ce vor fi prezentate în luna martie, cu privire la împărţirea mai echilibrată a responsabilităţii de preluare a solicitanţilor de azil.

Sursa: Agerpres