Se închide fabrica Lactalis din Miercurea Ciuc

Lactalis România a început procedurile de închidere a fabricii sale din Miercurea Ciuc, județul Harghita, achiziționată în anul 2016, împreună cu Covalact. Decizia nu va afecta portofoliul de produse al Lactalis România.

Sortimentele de lactate produse la Miercurea Ciuc vor fi fabricate în continuare în celelalte fabrici din România, asigurând astfel accesul consumatorilor români la ele. În plus, compania respectivă anunță investiții în celelalte fabrici din:

  • Oiejdea – județul Alba;
  • Sfântu Gheorghe – județul Covasna;
  • Câmpulung Moldovenesc – județul Suceava;
  • Tunari – județul Ilfov.

În unitatea din Miercurea Ciuc sunt acum 95 de angajați. Aceștia vor beneficia de măsuri compensatorii și de toate avantajele prevăzute în contractul colectiv de muncă pentru procedura concedierii colective.

Angajaţii noştri din cadrul unităţii au fost anunţaţi, iar prioritatea noastră este să îi susţinem în perioada următoare şi să le oferim tot suportul posibil. În acelaşi timp, dorim să ne reafirmăm angajamentele investiţionale şi de dezvoltare pe piaţa românească, ca parte a strategiei de afaceri pe termen lung a Grupului Lactalis.

Am investit peste 60 de milioane de euro în ultimii 5 ani în România, iar pentru anul în curs avem planificate investiţii de peste 13 milioane de euro. Aceste investiţii ne vor permite să fim mai competitivi şi să ne diversificăm în continuare portofoliile de produse, în beneficiul final al consumatorilor români.

De asemenea, vor primi consiliere pentru reintegrare profesională şi suport pentru eventuala recalificare personală. Până la finalizarea procesului de oprire a activităţii unităţii, aceasta va continua să opereze la nivelul curent”, a explicat Onur Barim, directorul general al Lactalis România.

Onur Barim
Onur Barim (SURSA FOTO: Facebook, Onur Barim)

Lactate Harghita a înregistrat, în anul 2022, o cifră de afaceri de 55,9 de milioane de lei, un profit de 1 milion de lei și un număr mediu de 92 de angajați, conform datelor de la Ministerul Finanțelor, fiind ultimele date disponibile.

Despre Lactatis România

Lactate Natura și Covalact au fost achiziționate de Lactalis în anul 2016 de la fondul de investiții SigmaBleyzer. În prezent, Lactalis este liderul pieței de lactate, deținând inclusiv cea mai mare companie din domeniu: Albalact. Lactalis România cuprinde 2.000 de angajați și opt branduri românești consacrate (Zuzu, Albalact, Covalact de Țară, LaDorna, Fulga, Rarăul, Bardezzi, Horeca Top), alături de branduri internaționale recunoscute (President, Galbani, Leerdammer, Parmalat, Santal).

Grupul colectează cea mai mare cantitate de lapte la nivel local, adunând peste 244 de milioane de litri anual și comercializând peste 220.000 de tone de produse finite în fiecare an. Cumulat, are o cifră de afaceri de peste 300 de milioane de euro din produse lactate și sucuri naturale, scrie zf.ro.

Investițiile din ultimii cinci ani

În ultimii cinci ani, a investit peste 60 de milioane de euro pe piața românească. Aceste investiții au dus la creșterea capacităților de producție din fabrici prin retehnologizare. Astfel, a permis dezvoltarea portofoliilor brandurilor locale, creșterea exporturilor către alte țări și demararea producției locale pentru game fabricate de alte subsidiare europene. Investiții importante sunt alocate și în divizia logistică și în sistemele IT.

Grupul respectiv are o strategie de dezvoltare pe termen lung a prezenței sale în România. Continuă să investească în tehnologizarea și modernizarea fabricilor, în logistică și în brandurile românești din portofoliul său, atât pentru piața internă, cât și pentru piețele internaționale. În ultimii ani, Lactalis România a dublat exportul produselor românești, iar în prezent, produse fabricate în România, precum brânza cottage, crema de brânză și laptele UHT, sunt comercializate de Lactalis pe numeroase piețe externe, de la Orientul Mijlociu până în Europa de Vest.