Un nou război va începe în lume?! Exercițiul militar care arată ce se va în contextul unui nou conflict armat

Armata taiwaneză a promis că este pregătită de acțiune pentru un răspuns de tip ucrainean la o invazie în timpul exercițiilor anuale din această săptămână, chiar dacă experții taiwanezi în materie de securitate minimizează șansele unei agresiuni chinezești nesăbuite în legătură cu o posibilă vizită în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi.

Miercuri, pe plaja Bali, trupele taiwaneze au exersat respingerea unui potențial asalt amfibiu de-a lungul porțiunii de mal care leagă portul Taipei și gura de vărsare a râului Tamsui, crucială pentru apărarea capitalei Taipei.

Exercițiul de invazie are loc într-un moment de maximă tensiune în strâmtoarea Taiwan, după ce Beijingul a atacat Statele Unite în legătură cu potențiala vizită a lui Pelosi, stârnind îngrijorarea că situația s-ar putea transforma în cea mai gravă criză între cele două maluri ale strâmtorii din anii 1990 încoace.

Exercițiile, care fac parte dintr-un program de cinci zile de exerciții de pregătire civilă și militară, au început cu explozii care au aruncat în aer nori de nisip negru. Asaltul imitat al inamicului a fost întâmpinat cu elicoptere, tancuri și avioane de luptă, în timp ce rezerviștii armatei au manevrat o rețea de tranșee căptușite cu saci de nisip.

Exercițiile imită mai mult ca oricând un timp de război și au fost concepute după „monitorizarea atentă a situației internaționale, precum și a războiului din Ucraina”, a declarat Sun Li-fang, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale din Taiwan.

Sun a adăugat că, deși vizita lui Pelosi este doar ipotetică, armata taiwaneză a fost deja antrenată pentru posibilul răspuns al Chinei și este încrezătoare că Taiwanul poate face față la orice ar decide să facă Armata Populară de Eliberare.

China revendică Taiwanul

China revendică Taiwanul ca teritoriu propriu și amenință că va cuceri insula autonomă de 23 de milioane de locuitori dacă Taipei își declară oficial independența. Nici liderii, nici populația Taiwanului democratic nu au arătat vreun interes în a se supune regimului Partidului Comunist Chinez.

China a urmărit timp de decenii o misiune de izolare diplomatică a Taipeiului, inclusiv prin exprimarea unei opoziții acerbe față de vizitele internaționale ale oficialilor sau legislatorilor altor țări.

Luând cuvântul marți în cadrul Forumului Ketagalan – Dialogul de securitate Indo-Pacific 2022, găzduit de Taiwan, președintele taiwanez Tsai Ing-wen a subliniat că invazia Rusiei în Ucraina a arătat că „regimurile autoritare nu vor ezita să încalce suveranitatea altor state”.

Fără a numi China, ea a avertizat împotriva actorilor autoritari care amenință să răstoarne echilibrul regional și care folosesc „tacticile zonei gri” – activități coercitive sub pragul luptei militare reale – pentru a slăbi normele internaționale.

Tsai nu a abordat preocupările de la Washington că o eventuală călătorie a lui Pelosi ar putea declanșa o criză majoră în strâmtoarea Taiwan. Dacă va avea loc, vizita ar fi prima vizită a unui președinte al Camerei Reprezentanților din SUA în Taiwan în ultimii 25 de ani.

Ministerul chinez al Apărării a declarat marți că „nu va sta absolut deloc cu mâinile în sân” și a promis „măsuri energice pentru a contracara orice interferență din partea forțelor externe”.

Este posibil ca escaladarea conflictului să se regăsească în discuțiile din timpul unei convorbiri preconizate între președintele Biden și liderul Chinei, Xi Jinping, în această săptămână.

Când a fost întrebat dacă intensificarea tensiunilor dintre cele două maluri ale strâmtorii a cauzat schimbări în exercițiile de pregătire a luptei navale din Taiwan, generalul-maior Feng Kuo-wei a declarat marți, într-un interviu, că au fost urmate procedurile standard, adăugând că „pregătirile de apărare națională sunt efectuate în fiecare zi”.

Taiwanul încearcă să își consolideze apărarea

În timp ce Taiwanul încearcă să își consolideze apărarea și să avertizeze lumea cu privire la amenințarea tot mai mare a autoritarismului chinez, mulți experți în securitate taiwanezi susțin că o vizită a lui Pelosi nu ar declanșa o acțiune militară directă din partea Beijingului.

Shen Ming-shih, directorul departamentului de cercetare în domeniul securității naționale de la Institutul pentru Cercetare în domeniul Apărării și Securității Naționale, un think tank din Taiwan, a declarat că trimiterea de către China a unor avioane de război deasupra Taiwanului pentru a supraveghea zborul lui Pelosi este „foarte puțin probabilă”.

Folosirea de către China a unor avioane militare pentru a exercita presiuni sau a se apropia periculos de aeronava care o transportă pe Pelosi ar fi un „comportament nesigur și irațional”, mai ales că Xi dorește stabilitate în perioada premergătoare celui de-al 20-lea congres al Partidului Comunitar din toamnă, când este de așteptat să preia un al treilea mandat fără precedent, a declarat Shen.

Shen a adăugat că răspunsul cel mai probabil al Chinei ar fi o demonstrație de forță pe scară largă cu avioane spre nordul sau sud-vestul Taiwanului, asemănător cu atacurile de sabie de anul trecut, când forțele aeriene chineze au bătut în mod repetat recorduri zilnice în ceea ce privește numărul de avioane de luptă trimise în apropierea spațiului aerian al Taiwanului.

Marți, Ely Ratner, secretarul adjunct al Departamentului Apărării pentru afaceri de securitate Indo-Pacific, a deplâns comportamentul „direct, agresiv și nesigur” al Chinei împotriva forțelor militare americane și partenere pe cerul Mării Chinei de Sud, inclusiv interceptarea de avioane periculos de aproape.

Exercițiile din Taiwan s-au desfășurat ca de obicei

În ciuda îngrijorării de la Washington, exercițiile anuale de cinci zile ale Taiwanului, deși au fost mărite în mod marginal, s-au desfășurat în mare parte ca de obicei.

Sirenele pătrunzătoare de raid aerian au dat startul exercițiilor de apărare aeriană Wanan din Taipei luni după-amiază, oprind orașul, în timp ce poliția a îndemnat pietonii să stea în casă și vehiculele să nu circule pe șosele. Încercarea de a sensibiliza populația cu privire la modul în care trebuie să răspundă la avertismentele de urgență și să evite rănirea în cazul unui atac este de-acum familiară pentru taiwanezi.

Marți, în largul portului naval Suao, o rachetă lansată de pe o fregată a lăsat o dâră de fum pe cer, în timp ce încărcăturile de adâncime au aruncat spray-uri. Avioane de vânătoare F-16 au trecut pe deasupra în timp ce distrugătoarele cu rachete ghidate au tras cu tunuri bubuitoare.

Garda de coastă din Taiwan s-a alăturat, de asemenea, pentru prima dată în acest an exercițiilor anuale Han Kuang, pentru a sublinia importanța pregătirii agențiilor nemilitare pentru război. Îmbrăcată într-o uniformă militară, președinta Taiwanului s-a urcat la bordul unui distrugător în timpul exercițiilor pentru a doua oară de când a preluat mandatul.

Jaw-ling Joanne Chang, cercetător la Institutul de Studii Europene și Americane de la Academia Sinica, un institut de cercetare din Taiwan susținut de guvern, a declarat că reacția Chinei de a emite amenințări puternice ar putea sfârși prin a se întoarce împotriva ei. „Dacă [China] ia măsuri drastice, nu va determina mai multe țări din întreaga lume să fie îngrijorate de situația din strâmtoarea Taiwan?”, a spus ea, scrie The Washington Post.