Ministrul de Externe din umbră, laburista Emily Thornberry,  a afirmat că premierul va reveni la muncă doar luni, la aproape două săptămâni după ce a plecat în Caraibe. Ea susţine că secretarul cabinetului britanic, Mark Sedwill, a fost cel nevoit să se ocupe de criza din Cabinet după asasinarea lui Qasem Soleimani.

“Premierul stă la soare, bea votcă-martini şi se gândeşte la altele”, a declarat Thornberry pentru Sky News, iar într-un alt articol a sublinuat că este posibil ca acestuia să-i fie frică de „un Trump furios”, potrivit News.ro.

De la asasinarea hgeneralului iranian Soleimani, comunitatea internaţională se teme de o deflagraţie în Orientul Mijlociu. Preşedintele american Donald Trump, care a ordonat atacul cu dronă, a avertizat că Washingtonul va loci Iranul „foarte rapid şi foarte dur” dacă Teheranul va exercita represalii antiamericane.

Potrivit analiştilor, grupările pro-iraniene au capacitatea de a conduce atacuri contra bazelor americane din statele din Golf, precum şi contra navelor din strâmtoarea strategică Ormuz.

Submarin cu rachete nucleare, gata de atac

Între timp, armata britanică este în stare de alertă şi se pregăteşte să susţină SUA din punct de vedere militar dacă autorităţile de la Washington vor solicita sprijinul Londrei.

Potrivit publicaţiei „The Sun”, un submarin aparţinând Forţelor Navale ale Regatului Unit a fost pus în poziţie de atac, având la bord rachete nucleare de croazieră Tomahawk, pregătite să lovească ţinte din Iran, dacă tensiunile din Orientul Mijlociu vor escalada.

Publicaţia citează surse din domeniul apărării al Marii Britanii, care au declarat că submarinul, încadrat în clasa Astute, „este pe poziţii”, suficient de aproape pentru a lovi Iranul.

Sursele au adăugat că, deşi nu va exista un atac preemptiv, „se iau toate măsurile de precauţie, în funcţie de modul în care reacţionează Iranul după uciderea generalului Soleimani”. „Dacă lucrurile evoluează rapid, Marea Britanie va rămâne mereu umăr la umăr cu SUA. Submarinele din clasa Astute sunt cele mai avansate din Marina Regală”, au subliniat oficialii britanici care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Presa din Marea Britanie a publicat o serie de informaţiie privind desfăşurarea a cel puţin 50 de membri ai trupelor SAS de elită, în Irak, pentru a susţinerea evacuării diplomaţilor şi civililor britanici din zonele de risc.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a ordonat, de asemenea, desfăşurarea navelor de război din Marea Britanie în Strâmtoarea Hormuz, pentru a „lua toate măsurile necesare pentru protejarea navelor noastre şi a cetăţenilor”, întrucât este probabil ca Iranul să se angajeze în represalii în urma uciderii lui Soleimani.