Kemal Kılıçdaroğlu, liderul principalului partid de opoziție din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), l-a acuzat pe Recep Tayyip Erdogan de incitare la război civil, la câteva ore după amenințarea președintelui turc de a reprima protestele împotriva guvernului său.

„Ați început la propriu să strigați lozinci de război civil”, a scris Kılıçdaroğlu pe Twitter în această dimineață. „Acest popor nu va accepta acest lucru. Nu va fi vărsat sânge pe străzi ca să puteți tu și oamenii tăi să trăiți în palate”, a adăugat el, conform Kathimerini, citat de Rador.

Amenințări din partea lui Erdogan

Erdogan amenințase ieri, marți, că va da o lecție oponenților săi și că îi „va vâna oriunde ar merge” în cazul unor proteste, făcând referire la confruntările izbucnite în timpul tentativei eșuate de lovitură de stat din 2016.

„Așa cum acest popor a dat o lecție celor care au ieșit în stradă pe 15 iulie, așa și voi veți primi exact aceeași lecție”, a spus Erdogan la televizor.

În noaptea de 15 iulie 2016, în Turcia, armata a încercat o lovitură de stat împotriva guvernului Erdogan. Erdogan a cerut oamenilor să se opună loviturii de stat și să iasă în stradă. Peste 250 de oameni au fost uciși și mii au fost răniți înainte ca lovitura de stat să fie reprimată.

Opoziţia cere alegeri

Pe fondul crizei legate de paritatea lirei turcești și de inflația ridicată, CHP și alte partide de opoziție solicită alegeri anticipate. Partidul conservator islamist al lui Erdogan și aliații săi ultranaționaliști insistă că alegerile vor avea loc conform programării, în 2023. Alegerile anticipate pot fi convocate fie de către președinte, fie cu votul a trei cincimi din parlament. CHP este al doilea partid ca mărime din parlamentul turc și, potrivit ultimelor sondaje, cel mai puternic adversar al lui Erdogan.

De altfel, potrivit unei analize realizate de Boomberg, măsurile extraordinare anunțate de Recep Tayyip Erdogan pentru a întări lira turcească sunt o „creștere mascată a ratei dobânzii”, consideră Bloomberg, avertizând că bugetul de stat al Turciei este acum și mai vulnerabil la un șoc.

Lira turcească a pierdut peste 50% din valoarea sa față de dolar din septembrie până acum, după ce Erdogan a făcut presiuni asupra băncii centrale să reducă ratele dobânzilor pentru a atrage investiții. Un plan de salvare anunțat luni promitea investitorilor protecție împotriva fluctuațiilor amețitoare ale lirei, ceea ce a determinat creșterea vertiginoasă a monedei turcești. Prin această mișcare, Erdogan ar putea câștiga timp în perspectiva perioadei premergătoare alegerilor din 2023, potrivit  sursei citate.