Începe marele război între Israel și Iran?

Alertă în Israel. Sirenele au început să sune, în timp ce sunetele de arme grele și bubuiturile îndepărtate au creat o atmosferă tensionată. Presa locală a raportat că acestea au fost rezultatul interceptărilor aeriene ale dronelor explozive. Autoritățile au confirmat că o fetiță în vârstă de 7 ani a suferit răni grave și că o bază a armatei a suferit avarii minore. Cu toate acestea, consecințele acestui atac extins s-au limitat la aceste incidente.

„Am interceptat, am respins, împreună vom învinge”, a postat Netanyahu pe X.

Armata israeliană a afirmat că a reușit să doboare peste 99% dintre dronele și rachetele iraniene și că discută opțiunile pentru un răspuns adecvat.

Canalul de televiziune israelian Canal 12 a citat un oficial israelian neidentificat care a declarat că va fi dat un „răspuns semnificativ” la acest atac.

SUA se opun unui contraatac

Hagari a declarat că Iranul a lansat zeci de rachete sol-sol spre Israel, inclusiv mai mult de 10 rachete de croazieră, dar majoritatea au fost interceptate în afara granițelor israeliene. A adăugat că salvarea iraniană a provocat pagube reduse la o instalație militară israeliană.

După câteva ore, armata israeliană a transmis populației că nu mai este necesar să se refugieze, revizuind o alertă anterioară, într-un semn aparent că amenințarea a încetat.

Iranul a acționat sâmbătă seara după ce a promis represalii pentru un atac atribuit Israelului asupra complexului ambasadei sale de la Damasc, care a ucis șapte ofițeri ai Gardienilor Revoluției, inclusiv doi comandanți de rang înalt. Teheranul a declarat că lovitura sa a fost o pedeapsă pentru „crimele israeliene”. Israelul nu a confirmat și nici nu a negat responsabilitatea pentru atacul asupra consulatului.

„În cazul în care regimul israelian va face o altă greşeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever”, a ameninţat misiunea iraniană la Naţiunile Unite, avertizând SUA să „stea departe”. Cu toate acestea, misiunea de la ONU a mai spus că Iranul „consideră acum că problema este încheiată”.

Axios citează un oficial de rang înalt de la Casa Albă, potrivit căruia Biden i-ar fi spus lui Netanyahu că SUA se opune oricărui contraatac israelian împotriva Iranului.

Se reunește Consiliul de Securitate al ONU

Președintele american Joe Biden, care a avut o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a anunțat că va convoca duminică o reuniune a liderilor din Grupul celor Șapte economii majore pentru a coordona un răspuns diplomatic la ceea ce a caracterizat drept „atacul nerușinat” al Iranului.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a subliniat că Statele Unite nu caută un conflict cu Iranul, dar vor lua măsuri pentru a proteja forțele americane și pentru a sprijini apărarea Israelului.

Consiliul de Securitate al ONU urma să se reunească duminică la ora locală 16:00 (23:00, ora României), după ce Israelul a solicitat condamnarea atacului iranian și desemnarea Gărzilor Revoluționare drept organizație teroristă. Dmitri Polianski, adjunctul ambasadorului rus la ONU, a afirmat pe platforma de mesagerie Telegram că, pe lângă o scrisoare din partea Israelului, Consiliul de Securitate a primit și o comunicare din partea Iranului, care susține că atacul său se încadrează în cadrul Cartei ONU care reglementează dreptul la autoapărare. „Aceasta din urmă avertizează că, în cazul unei riposte din partea Israelului, Iranul va reacționa într-un mod mai puternic și mai decisiv”, a adăugat Polianski.

Uniunea Europeană, Marea Britanie, Japonia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Mexic, Olanda și Norvegia au condamnat atacul Iranului.