Încep tăierile masive în România! Decizia drastică pe care o pregătește Guvernul. Sunt veşti extrem de proaste pentru milioane de români. Criza economică de care s-a tot vorbit ne va lovi grav în 2021.

Probleme mari cu banii românilor. Cei din coaliţie au avut o nouă discuţie pe bugetul pe anul 2021, dar se pare că termenul iniţial va fi amânat. Legea bugetului trebuia finalizată până la finalul acestei luni pentru ca bugetul să fie adoptat pe 4 februarie.

Cel mai probabil data de 4 februarie va fi depășită. Încă se caută soluții astfel încât bugetul să se încadreze într-un deficit de 7,2%, spun surse din Guvern, conform digi24.ro.

„Cel mai probabil bugetul nu va fi gata săptămâna aceasta. Trebuie să ne încadrăm într-un deficit de 7 – 7,2%. Trebuie să tăiem de undeva”, au declarat sursele citate.

Încep tăierile masive în România! Decizia drastică pe care o pregătește Guvernul.

Şi premierul Florin Cîțu a spus că în bugetul pentru 2021 vor fi două priorități: investițiile și sănătatea. „Suntem încă în pandemie, nu am scăpat de pandemie, la aceasta s-a adăugat şi campania de vaccinare, resursele suplimentare pentru plata vaccinului, bineînţeles, dar şi pentru susţinerea campaniei de vaccinare, deci bugetul de aici a pornit”, a afirmat Cîţu.

Cu cât vor creşte pensiile?

Un subiect sensibil în alcătuirea bugetului este majorarea pensiilor. După ce Guvernul a majorat pensiile cu 14% anul trecut, în loc de 40%, surse guvernamentale susțin că în acest an pensiile ar putea fi majorate doar cu rata inflației, adică cel mult 3%.

S-a cerut însă o majorare mai mare, care să fie aplicată din luna septembrie, mai susțin sursele participante la discuțiile de luni. Această majorare ar putea fi cuprinsă între 3% și 8%.

Costul cu pensiile în bugetul din 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu. Acesta a mai precizat că tema indexării pensiilor cu rata inflaţiei va fi tratată potrivit legislaţiei în vigoare.

De altfel, şi vicepremierul Dan Barna a venit cu dezvăluiri îngrijorătoare. Bugetul României este sub o presiune foarte mare, în momentul de faţă, din cauza necesităţii de a ne încadra în acel deficit de 7% agreat cu Comisia Europeană (CE).

„Criza pandemică a pus o presiune foarte mare pe multe zone de economie, iar bugetul României în momentul de faţă este sub o presiune foarte mare datorită necesităţii de a ne încadra în acel deficit de 7% agreat cu Comisia Europeană.

Şi din această perspectivă, piaţa de capital poate să fie un instrument şi un partener de care avea atâta nevoie. Lucrez în aceste zile, împreună cu echipa mea şi cu colegii din Guvern, la Planul de Reconstrucţie şi Rezilienţă pe care România îl va propune Comisiei Europene.

Vorbim de 30 de miliarde de euro care vor veni în piaţa din România. Din această perspectivă, pentru a ieşi din criză în momentul în care campania de vaccinare va avea succesul scontat şi vom intra într-o logică de reconstrucţie economică, rolul Bursei din Bucureşti şi al pieţei de capital în sens mai larg este unul pe care îl văd fundamental”, a spus Barna.

Câţu a dat o nouă dată pentru finalizarea bugetului

O propunere de buget pentru anul 2021 ar urma să fie finalizată, pentru a fi analizată, luni, după discuţiile cu ordonatorii de credite.

„Ştiu că Ministerul Finanţelor publice finalizează astăzi discuţiile cu ordonatorii de credite, deci ar trebui să avem la finalul zilei de astăzi o propunere de buget cât de cât aproape de ceea ce-mi doresc eu. Cred că este un buget bun pentru a susţine creşterea economică în 2021.

Vom vedea astăzi, la finalul zilei, care au fost cererile de la ordonatori şi câte dintre ele pot să fie susţinute de situaţia economică de astăzi.

Ştim de la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză că PIB-ul nominal rămâne cam la acelaşi nivel, puţin mai mare ca anul trecut. Asta ar însemna că avem 3 ani de zile cu un PIB nominal care nu prea s-a schimbat, deşi anul trecut am avut o scădere, anul acesta va creşte. PIB-ul nominal rămâne în acelaşi context. Acestea sunt cifrele macro de unde pornim”, a afirmat Florin Cîţu, luni, la Parlament.