Dan Tanasă face declarații despre procesul intentat de Pfizer

Deputatul AUR Dan Tanasă a vorbit, vineri, despre acțiunea legală inițiată de Pfizer împotriva statului român. Potrivit lui, cei care au fost implicați în decizii trebuie să suporte consecințele.

El a subliniat că procesul ar putea genera costuri de peste jumătate de miliard de euro. O suma uriașă, având în vedere că România a cheltuit deja 1 miliard de euro pentru dozele de vaccin.

Amintim că, producătorul din domeniul farmaceutic, Pfizer, a deschis un proces împotriva României. Compania dorește să determine România să plătească pentru cele 28 de milioane de doze de vaccin anti-Covid comandate, dar pentru care statul român nu a efectuat încă plata.

Într-un comunicat, deputatul AUR a indicat că acest proces ar putea implica cheltuieli de peste jumătate de miliard de euro.

„România a fost acţionată în judecată de compania farmaceutică Pfizer. Aceasta urmăreşte să oblige ţara noastră să plătească 28 de milioane de doze de vaccin anti-Covid pe care statul român le-a comandat, dar nu le-a mai plătit.

Procesul ar putea să ne coste peste jumătate de miliard de euro, în condiţiile în care România a plătit deja 1 miliard de euro pe dozele de vaccin”, spune deputatul AUR într-un comunicat.

Pfizer, bani, vaccin
SURSA FOTO: Dreamstime

AUR este de părere că suma nu ar trebui achitată din bani publici

Tănasă subliniază că situația devine și mai revoltătoare, dat fiind faptul că nu dispunem de informații privind conținutul contractelor încheiate cu Pfizer pentru furnizarea respectivelor vaccinuri.

Printre cei pe care deputatul îi consideră responsabili sunt și Florin Cîţu, Vlad Voiculescu, Ioana Mihăilă sau Raed Arafat.

„Cei care au fost responsabili trebuie să plătească. Toţi aceşti bani nu ar trebui să fie plătiţi din bani publici, din bugetul de stat. Cei care au instrumentat toată această mascaradă sinistră – Florin Cîţu, Vlad Voiculescu, Ioana Mihăilă, Raed Arafat – ei ar trebui să plătească toate aceste sume exorbitante.

Cei care au avut decizia în mâinile lor, cei care au hotărât să facă aceste achiziţii iraţionale, iresponsabile, ar trebui să plătească cu bani din buzunarul lor, nu cu banii românilor”, afirmă parlamentarul AUR.

Tănasă acuză PNL și USR că au luat decizii iresponsabile.

„Atunci când PSD şi PNL le spun românilor că nu sunt bani, când le spun fermierilor şi transportatorilor că nu au bani să le rezolve revendicările, să vă reamintiţi de miliardul de euro dat de România pe aceste doze de vaccin, să vă reamintiţi de acest dosar pe care Pfizer l-a deschis împotriva României, pentru că nişte băieţi de la PNL şi USR au luat nişte decizii iresponsabile”, a adăugat Dan Tănasă.